Зимната приказка в половин България се превърна в кошмар (обзор)

Разград Снимка: АПИ

Зимата се завърна с пълна сила в България. Заради снегонавявания и преспи затвориха за кратко и магистрала „Хемус“ във Варненско, а в община Аксаково обявиха бедствено положение, предава bTV.

Сложна остава обстановката в областите Добрич, Русе, Разград, Силистра и Бургас.

Екипите на пожарната и на Сухопътни войски се отзовават на десетки сигнали за закъсали в преспите или села без доставки на хляб.

„Тракия” ще остане затворена за цяла нощ, там има места с по метър видимост. Дюлинският проход и пътят за Варна също са затворени. Улиците на Бургас също са блокирани. Много села в община Малко Търново са без ток, в цялата област децата са спрени от училище.

За около 3 часа днес „Хемус“ във Варненско беше затворена, след това обаче беше отворена. По-рано през деня стана верижна катастрофа с 10 автомобила в района на Слънчево. Няма пострадали.
В Аксаково е забранено движението на автомобилите до разчистване на пътищата.

БЧК в Шуменско снабдяват с храна шофьорите на тирове, които вече няколко дни живеят в кабините на камионите.

Снежна лавина падна на пътя и блокира линейка и няколко автомобила в района на Пампорово снощи. 80-годишната Лиса Перничева от Широка лъка се почувствала зле снощи. Наложило се в полунощ да бъде транспортирана до смолянската болница със съмнение за реинсулт и влошен диабет.

На пътя имало около 100 кубика сняг. Екипът подал сигнал на 112. Снегорините, които минути по-рано минали по пътя, обърнали и проправили път за медицинския автомобил.

Снощи се проведе 4-часова спасителна операция в Пирин заради младежи, тръгнали неподготвени към високопланинска хижа. Намериха ги 8 спасители от Разлог и Банско след 2 часа и половина търсене. Спасителите съветват хората да не надценяват възможностите си.

Лавинната опасност е особено висока. Концесионерът на ски зоната тази сутрин контролирано взриви една от най-големите лавини – от местността Палашица.