Искрен Веселинов: Нещо се случва в Надзорния съвет на ЧЕЗ, може би клати чешкото правителство

По всичко изглежда, че ЧЕЗ са готови да продадат българския си бизнес на фирма, която не може да докаже, че има парите за енергото на цяла Западна България.

Това коментира Искрен Веселинов от „Обединени патриоти” в студиото на „Лице в лице”. Той преповтори идеята на националистите да се улесни придобиването на енергийна инфраструктура от държавата.

„Нещо се случва в Надзорния съвет на ЧЕЗ, което изобщо не е нормално – представя се (като банкова гаранция – бел.ред.) писмо от Българската банка за развитие, в което се казва изрично, че не е поемане на финансов ангажимент. (…) Може би си клатят собственото правителство, едни вътрешни процеси на безтегловност се отразяват на определени органи”, коментира той.

По думите му влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ-България не е нещо, което ще навреди на националните интереси. Веселинов допълни, че в момента се продават 67% от бизнеса на енергийното дружество и ако държавата вземе 34% Гинка Върбакова и нейната „Инерком” ще е „малкият партньор”.

Според националиста дружеството е надценено – службите оценили активите в началото на 225 млн. евро, чехите искали 240, а сега се говори за 340 млн. евро. Затова и той коментира, че би желал нова процедура с директно участие на държавата.

По тази линия са и законови промени, предлагани от ОП – при продажба на стратегическа инфраструктура, тя да се предлага първо на държавата, а ако все пак отиде в частни ръце, то това да става чак след разрешение от КЕВР. Веселинов подчерта, че целта не е Гинка Върбакова да бъде отказана от купуването на ЧЕЗ, а да е сигурно, че може да управлява компанията.

Цялото интервю гледайте ТУК.