Възможна е среща Борисов – Путин по време на българското председателство

В телефонен разговор двамата обсъдиха енергийните проекти, Западните Балкани и отклонение от „Турски поток“ към газовия хъб „Балкан“

Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов по случай националния празник на България.

В телефонен разговор, проведен днес, двамата обсъдиха енергийните проекти на територията на страната ни, а Борисов запозна Путин с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура. Коментирано беше и провеждането на среща между двамата по време на Българското председателство, съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският премиер представи идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански и посочи, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин изрази готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта.

По време на разговора беше обсъдено развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка беше коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“, като руският президент посочи, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информира, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан беше и вариант за изграждане на отклонение от газопровода „Турски поток“, което да достига пряко до хъба.

Бойко Борисов и Владимир Путин подчертаха, че двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма. Отчетено беше, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г.

2 Comments

  1. Александре, думата президент я няма в заглавието. 1. Казва се, че е „възможна“ среща, а не че е уговорена. Ти не знаеш, от какво са се уговорили, че срещата ще зависи. Може би едно от условията е точно това, ако Путин бъде избран. 2. На Путин и Борисов нищо не им пречи да се срещат и без един от двамата да е лидер.Ако евентуално има среща, въобще не е указано, че ще е официално държавно посещение. Да повтаряш като папагал прочетеното в жълти медии е ненужно, та затова са медии, сами да се разпространяват – нали не ти плащат.

  2. Нима не усещате абсурда в заглавието? Та вие прогласихте победата на Путин две седмици преди изборите!

Коментарите са ограничени.