„Лунни мечтатели“ – комикс за четири гениални личности  –  Вернер Хайзенберг, Алън Тюринг, Лео Силард и Хю Даудинг

На 9 март излиза комиксът „Лунни мечтатели”, едно поетично и увлекателно произведение, вдъхновено от четири невероятни съдби.

Както подсказва заглавието, „Лунни мечтатели“ (превод: Венелин Пройков; стр. 192, цена: 16 лв., издателство Колибри)  е посветена на четири гениални личности  –  Вернер Хайзенберг, Алън Тюринг, Лео Силард и Хю Даудинг.

Физици, математик и военен – те са били важни и тайни участници в едно приключение, надхвърлящо възможностите им: Втората световна война. Един ден, една нощ, разхождайки се или мечтаейки под лунните лъчи, те са получили просветление, променило облика на света. Какво ли може да е то? Математикът Седрик Вилани и художникът Бодоен кръстосват пера, за да ни разкажат тази история с красотата на всесилното си въображение.

Седрик Вилани е роден през 1973 г. в Брив ла Гаярд. В момента е професор в университета в Лион и директор на Националния институт „Анри Поанкаре“ в Париж, специализиран в математиката и теоретичната физика. Медалът „Фийлдс“, Нобелова награда на математиците, му е присъден през 2010 г. Две години по-късно публикува в издателство „Грасе“ романа си „Жива теорема“. Член е на Френската академия на науките.

Не пропускайте срещите на науката и литературата в София в интервала 14-16 март! Заповядайте на 16 март, петък, от 18:00 ч. в зала „Славейков” на Френския културен институт за една изключителна среща диалог между математика Седрик Вилани и писателя, носител на „Гонкур”, Жером Ферари! Двамата мъже ще дискутират въпроси, свързани с принципа на неопределеността, а Седрик Вилани ще дава автографи върху българското издание на комикса „Лунни мечтатели“.

Поръчайте книгата ТУК.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.