БНБ: Цветан Василев и Оманският фонд предлагат как да се спаси КТБ

Банкерът уверил централната банка, че в следващите дни ще излезе с конкретно предложение


БНБ: Цветан Василев и Оманският фонд предлагат как да се спаси КТБ
снимка: Пламен Трифонов

Цветан Василев, който се издирва от Интерпол, е обявил пред БНБ, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в централната банка и правителството „структурирано предложение“ за капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ.

Това съобщиха от БНБ, след като бяха дали срок до 31 август на двата акционера да заявят конкретни предложения за подкрепа на КТБ.

В петък вложителите в КТБ протестираха пред централната банка с искане незабавно да получат достъп до парите си. Преди това пък финансовият министър Румен Порожанов обяви, че с БНБ и с представители на Европейската комисия е обсъждана възможността за частичен достъп до депозитите в КТБ – в рамките на около 800-1000 лева.

В днешното съобщение на БНБ се казва още, че другият голям акционер – фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, също е изразил принципното си желание за подкрепа на поставената под специален надзор институция, както vevesti.bg вече писа.

Ето и цялото съобщение от БНБ: На 22 август 2014 година Българската народна банка изпрати писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) – „Бромак“ АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС. В посочения срок бяха получени отговори от Цветан Василев, едноличен собственик на капитала на „Бромак“ АД, и от ФГДРСО, които не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия. Цветан Василев информира, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение. От своя страна ФГДРСО заявява намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство. По този повод БНБ потвърждава своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ. Междувременно централната банка продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ – нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори. Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект.