Великобритания е споделила „безпрецедентна разузнавателна информация“, за да убеди другите, че Русия е извършила атаката с химическо оръжие

Британското правителство е споделило „безпрецедентна разузнавателна информация“, за да убеди другите, че Русия е извършила първата атаката с химическо оръжие в Европа след Втората световна война, пише британският вестник The Independent, цитиран от Фокус.

Това е било необходимо за да бъдат убедени 23 страни и НАТО да изгонят руски дипломати.

Материалите, които са представени включват „чувствителни“ доклади от военната изследователска лаборатория в Портън Даун, както и обяснения как са били получени.

Свръхсекретната информация, която обикновено се споделя обикновено само между „петте чифта очи“: Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада, този път е представена и на други съюзници. На някои страни е било споделено различно количество от тази информация. Тези данни са представени и на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който искаше повече доказателства за вината на Русия.

„Това е най-големият случай на експулсиране на дипломати в историята. Но не мисля, че можем да говорим за евентуален потенциален военен конфликт“, заяви за „Здравей, България“ на Нова тв зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев

Той коментира решението на правителството да извика посланика ни от Москва за консултации. По думите му това е стандартна процедура в ситуации като тази с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал.

Георгиев изрази надежда казусът да бъде разрешен на масата за преговори.

„За нас са необходими още някои факти и обстоятелства за това да се стигне до крайната точка, в която да експулсираме руски дипломати от България. Трябва да се излезе с химически анализ и да се разследва откъде може да е взето това химическо вещество“, допълни той, като подчерта, че страната ни е загрижена от случилото се във Великобритания.

„Не мисля, че България може да се поставя в ситуация, в която да има съмнение с кого е солидарна. България многократно изрази, че е солидарна с Обединеното кралство. Предвид всички наши партньорски и приятелски отношения“, категоричен бе Георгиев.

2 Comments

  1. Георги Милков (журналист) – От ФБ.

    Цитирам:

    „Не смятам, че Бойко Борисов е спечелил дипломатически хеттрик с решението си да изтегли посланика от Москва за консултации. Мисля, че печели много повече. Да, вярно е, че с този ход правителството чудесно отиграва положението по три направления. Показва съпричастност към Великобритания, европейците са доволни, тъй като решението е сходно с това на ЕС да изтегли шефа на мисията, а в същото време се демонстрира умереност към Москва, защото България не гони руски дипломати, така както 18 други страни членки на Съюза. Тоест, дотук вярно хеттрик – британците – задоволени, европейците – натамънени, руснаците – неразгневни. Но, има и още… Борисов всъщност отдавна искаше да върне Коцев от Москва, като смяташе да изпрати за посланик там Меглена Плугчиева, заради което тя дори се прибра от Швейцария. Тъй като обаче Бойко Коцев е „старо куче, медалист” и ги разбира тия игри, веднага спретна няколко показни акции колко е ценен от руснаците. И дори организира руския външен министър да се появи в българското посолство. Сергей Лавров, който иначе не ще и да чуе за официална София, отива на крака в посолството ни, уж за някаква вечеринка на славянските посланици, но всъщност прави жест на Коцев. Плугчиева, която също не е вчерашна, веднага калкулира, че тази битка ще е много по-дълга и тежка, отколкото е предполагала, свива знамената и се връща в Швейцария. Още повече, че в играта междувременно се е включил и друг незаобиколим играч – държавният глава, който решава да предложи за поста в Москва своя външнополитически съветник Атанас Кръстин. Агреманът на Кръстин обаче се забавя, може би в рамките на допустимото, а може би и като знак, че Москва наистина държи извънредно много на Коцев. Сега Борисов връща Коцев, макар и за консултации, които обаче могат да продължат и по-дълго. Зависи как ще се развие драматичната игра между ЕС, Великобритания, САЩ и Русия. В същото време и човекът на президента остава блокиран за дълго. Радев не може да отзове Коцев, защото ако сега го направи, това би се изтълкувало като демарш изцяло в контекста на случая „Скрипал”. А Борисов може да изпрати в Москва свой шарже д’афер (за което не му трябва санкцията на президента) и да управлява посолството чрез верен втори човек. Ако поиска. Всичко това накуп изглежда вече като двоен хеттрик в полза на Борисов. А иначе, прост бил… Хм“

  2. Интересно, че явно тази информация не е стигнала до нашия премиер, защото той очакваше още някакви доказателства, примерно видеозапис на който се вижда как ПутКин поръчва атаката. Единствено ние останахме руските подлоги, които продаваме националните си интереси за няколко копейки за Доган и ДС агентурата, която е овладяла държавата след 1989-та.

Коментарите са ограничени.