Русия и България обсъждат бг участъка от „Южен поток“ да стане добивен

Русия и България обсъждат възможността да преквалифицират българския участък от газопровода „Южен поток“ като добивен, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от „24 часа“.

Агенцията се позовава на източник, запознат с проведените миналата седмица в Москва преговори между руския енергиен министър Александър Новак и еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

„Добивният статут на тръбата би решил въпроса с ограниченията заради Третия енергопакет на ЕС“, обясни източникът. По думите му в момента продължава обсъждането на дадения вариант с българската страна относно морския участък на газопровода, минаващ през териториалните води на България. Според законодателството на ЕС газопроводите в шелфовите находища на европейските страни (Германия, Франция и Белгия) имат особения статут на „добивни“ и върху тях не се разпространява изискването за задължителен достъп на трети лица до газопреносната система. Австрийската компания OMV, която е партньор на „Газпром“ по проекта „Южен поток“ на австрийска територия, участва в добив на газ в българския шелф. Затова един построен от OMV газопровод от шелфовото находище може по-нататък да бъде включен в проекта „Южен поток“ чрез преотстъпване на права. Гюнтер Йотингер не посочи срокове за нова сеща по „Южен поток“ на последната си среща с Александър Новак. „Този проект може да помогне на Европа едва след 4-5 лет и той няма да реши текущите проблеми“, каза той.