Жилищата в ЕС поскъпнаха с 4.5%, у нас – с 8.2 процента

Цените на жилищата в Европейския съюз (и в частност в еврозоната) нараснаха през четвъртото тримесечие на 2017 година с най-солидно темпо от десет години насам, като в същото време техният растеж в България беше близо двойно по-голям.

Това показват данни на Евростат, цитирани от БНР

Подобно ценово развитие би трябвало да подкрепи икономическия растеж през следващите месеци, тъй като притежателите на жилища ще се почувстват по-богати и по-склонни да харчат повече.

Според европейската статистика цените на жилищата в еврозоната са нараснали през трите месеца до края на 2017-а година с 4,2% спрямо година по-рано и след повишение с 4,0% през третото тримесечие, като това представлява тяхно най-солидно повишение от второто тримесечие на 2007-а година насам – около година преди глобалната финансова криза, чийто официален старт беше даден с фалита на американската банка Lehman Brothers през есента на 2008 година.

В рамките на целия Европейски съюз жилищните цени се повишиха за второ поредно тримесечие с 4,5%, отбелязвайки най-здрав годишен ценови растеж от края на 2007 година.

На тримесечна база обаче има сигнали за забавяне на темпото на растеж на жилищните цени, като в края на 2017-а година цените в рамките на ЕС и в частност на еврозоната се повишиха съответно с 0,7§ и с 0,9% след повишения с 1,6% през третото тримесечие.

Данните на Евростат отреждат на България място в челната шестица, като цените на жилищата в нашата страна нарастват през третото тримесечие на 2017-а спрямо година по-рано с цели 8,2%, изпреварени единствено от тези в Ирландия (скок с цели 11,8%), в Португалия (с 10,5%), Словения (с 10,0%), Холандия (с 8,5%) и Чешката република (повишение с 8,4%). В същото време спад при цените на жилища на годишна база е отчетен единствено в Италия (понижение с 0,3%).

Цените на жилища в България се повишават през четвъртото тримесечие на 2017 година с 1,6% спрямо предходното тримесечие, когато те се повишиха с 2,0%. За последно жилищните цени в нашата страна се понижиха на тримесечна база преди повече от две години – през третото тримесечие на 2015-а, когато те се понижиха с 0,5 на сто.

В същото време индексът на жилищните цени в България нарасна на годишна база през периода октомври – декември 2017-а година с 8,2% след растеж с 9,0% през третото тримесечие (най-силно нарастване на цените на жилища в нашата страна от края на 2008-а година насам).