Петър Чобанов: Не виждам как Пеевски може да е съпричастен към кризата около КТБ

 

Сега двамата се срещали и обсъждали стратегии и тактики в качеството им на водачи на листи на ДПС

Бившият министър отрече кабинетът Орешарски да оставя разруха след себе си. Снимка от фейсбук страницата на Пламен Орешарски
Бившият министър отрече кабинетът Орешарски да оставя разруха след себе си. Снимка от фейсбук страницата на Пламен Орешарски

 

Не виждам Пеевски по какъв начин може да е съпричастен с кризата около КТБ, защото той не е управлявал банката.Това каза в сутрешния блок на Нова тв бившият финансов министър Петър Чобанов, който сега е водач в две листи на ДПС.


 

Делян Пеевски няма нищо общо с финансовото здраве на КТБ. Факт е, че той не е част от управлението на банката”, каза Чобанов

Той уточни, че „може би по-сложна верига от разсъждения“ може да доведе до заключение, че Пеевски има нещо общо, но той не може „виртуално“ да създаде такава верига.

Конфликтът „Пеевски-Василев“ е взаимоотношение между двама човека, а управлението на една банка е различно нещо, каза още бившият министър.

Той отрече да има някакво отношение към кризата с КТБ като насочи тези отговорности към БНБ. Чобанов заяви, че е поддържал връзка с ръководството на централната банка и с Европейската комисия по казуса. Той каза, че не е подкрепил идеите за банкова ваканция, като уточни, че те са се появили след атаката към ПИБ.

Петър Чобанов не можа да обясни защо се е стигнало до ситуацията с КТБ, макар и сам да посочи, че публикации за проблеми в институцията е имало доста по-рано във в. „Капитал“. Според него вероятно критично са се натрупали събития в годините и накрая „му е дошло времето“ на кризисния момент.

Бившият финансов министър обясни, че се познавал визуално с Делян Пеевски от предишния парламент, където и двамата били депутати, но сега се виждали и обсъждали стратегии и тактики като водачи на листи на ДПС.

Чобанов потвърди, че е бил поканен от лидера на ДПС Лютви Местан за кандидат-депутат.

„Мисля, че това е напълно нормално. В рамките на мандата на правителството на Пламен Орешарски ДПС подкрепяше политиките, които водихме и добре се сработихме с икономическия им екип в лицето на г-н Йордан Цонев, проф. Имамов. Това стана в движение”, заяви Чобенов.

„Така или иначе мандатът приключи по-рано, отколкото според мен трябваше, а аз бях определил един период от живота си, в който да продължа да се занимавам с тази дейност”, посочи финансистът.

Той не можа да каже със сигурност дали би откликнал на подобна покана от страна на БСП. От разговорът стана ясно, че че левицата не го е и поканила в листите си.

Нямам отношение към обръчи от фирми, приветствам ДПС да задълбочи гражданската квота в листите, с което доказаха надетническия характер на партията, каза Чобанов и обясни, че 15 водачи на листи са етнически българи и двама са роми.

По повод изявлението на Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“, че „ДПС е една формално турска етническа партия, обслужвана от българи-еничари и трябва да бъде извадена от властта“, Чобанов посочи, че определението й за такива водачи на листи на ДПС, че са еничари, е обида към „хората, които си позволяват да говорят така“.

Цялото интервю с Петър Чобанов гледайте ТУК.