Сотир Цацаров обвини политиците за скъпото „банково украшение“ КТБ

Експертите трябва да седнат на масата и да намерят финансовото решение на проблема

 

7768_nP3j7892SaZGh7rrVxhvTUi3U02MzX

Главният прокурор Сотир Цацаров обвини държавата и политиците, които през годините са покровителствали Корпоративна търговска банка (КТБ). По думите му, КТБ е „скъпо банково украшение, съществувало години наред с протекцията на държавата и политиците“, защото е функционирала при неефективен надзор и със съмнително високи лихви по влоговете.

Правен свят

 

В момента банката е затворена, а ръководството ѝ е разследвано за присвояване на близо 206 млн. лева. Мажоритарният собственик Цветан Василев вече е основен обвиняем по това дело, но е в чужбина и все още не е открит. Разследванията около КТБ започнаха обаче след раздора в отношенията между Василев и Делян Пеевски.

 

 

„В продължение не на месеци, а на години КТБ е била едно скъпо банково украшение, което е било поставено под похлупак, то е било поставено под един красив стъклен похлупак от държавата, държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, за да държи парите си и парите на държавните предприятия в този похлупак, тоест тя се е грижила това, което се е намирало под похлупака, да стои чисто, неопетнено, здраво и изглеждащо стабилно“, коментира днес Цацаров.

 

 

Главният прокурор сподели и своето виждане за съдбата на КТБ, както и за парите на хората, които остават блокирани трети месец. Според него трябва на първо място да се търси път за оздравяване на банката и едва след това да се мисли за вариант, при който хората да си получат парите. Главният прокурор каза, че в понеделник е говорил с финансовия министър Румен Порожанов и с Вежди Рашидов, който е в Комитета на вложителите в КТБ с над 2 млн. лева спестявания в банката, които държавата не гарантира. По думите му, експертите трябва да седнат на масата и да намерят финансовото решение на проблема, което да защити всички вложители. И по тази причина Цацаров се ангажира лично да съдейства тази срещу да се случи.

„Ние не можем да кажем на хората, извинете ме за израза, спасявайте се“, каза Цацаров. „И понеже в създаването на тази ненормална ситуация участие имат държавата, политиците, държавните органи, е, сега съдбата на банката не трябва да бъде финансова смърт, а вложителите трябва да си получат парите. Не правя, как да кажа, популистки изказвания“, каза главният прокурор.

 

 

„На мене ми е ясно, че в момента те няма откъде да си получат парите. Но на мен ми е ясно в същото време, че в страната има достатъчно хора, които предлагат едни или други рецепти финансови за оздравяване. Нямам предвид тези, които спекулират или истеризират с тези рецепти, но има достатъчно компетентни хора. Може би е време те и ръководството на БНБ да седнат на една маса. Нещо повече – аз самият ще направя необходимото в началото на другата седмица това да се случи“, каза още Цацаров.

Главният прокурор коментира темата за КТБ след среща с кмета и общинското ръководство на Мизия, където е на посещение след бедственото положение и пороите, взели две жертври. От думите му стана ясно, че в рамките на надзора за законност прокуратурата осъществява контрол върху работата на институциите след наводнението.

 

„Прокуратурата ще осъществи надзор по това как държавните органи и органите на изпълнителната власт изпълняват своите задължения в конкретния момент. Втората цел е свързана с възможността по някакъв начин, спазвайки своите правомощия прокуратурата да засили диалога, за да се засили помощта, която трябва да бъде оказана на общината в този момент“, заяви Цацаров. Целта на посещението му е участие в съвещание в Районната прокуратура на Оряхово във връзка с разследването за причиняването на наводнението в Мизия. Разследването се води по правилата на Наказателно процесуалния кодекс, работата е изключително голяма, каза Цацаров. Прокурорите от РП-Оряхово са извършили вече 39 огледа на язовири, предстоят още.

Присъствието ни в Община Мизия се обяснява с функцията на прокуратурата по надзор на законност, каза Цацаров. Той посочи, че в момента в Мизия 120 жилища са негодни за обитаване, 300 души живеят без покрив, а 550 души трябва да се изхранват всеки ден. Сотир Цацаров е провел среща и с председателя на БЧК Христо Григоров, който е заявил, че организацията ще продължи да изхранва населението. Според главния прокурор на страната даренията, които се събират за Мизия, трябва да постъпват чрез БЧК.