Обсъждат медицинската експертиза на тристранка днес

Тристранката заседава за медицинската експертиза Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание днес в сградата на Министерския съвет.

Ще бъдат обсъдени проектите на постановления на МС за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза и на регионалните картотеки на медицинска експертиза, и изменение и допълнение на Наредбата медицинската експертиза, внесени от министъра на здравеопазването. Здравното министерство предлага да отпадне математическата формула за изчисляване на множество увреждания.

Идеята е ТЕЛК-овете да отразяват всички заболявания на пациента в експертното решение, но при изчисляване на процента трайно намалена работоспособност да се взема предвид само най-тежкото, съобщава БГНЕС.

В мотивите към законопроекта се посочва, че така ще се премахне различният подход при оценяването на заболявания от един и същи клас, както онкологичните.

Законопроектът е бил отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Срещу новите правила се обявиха и работодателските организации. На своето заседание членовете на НСТС ще разгледат и Проект на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.