Патриарх Неофит и Симеон Втори на служба в манастира „Св. Кирик и Юлита“ над Асеновград

Царяяяяя
Снимка: Пламен Трифонов

На бившия монарх му прилоша, когато чу думите на патриарха: „Вашето присъствие е знак, че когато царят на българите е тук, това означава, че и държавата е тук”

С камбанен звън манастирът „Свети Кирик и Юлита“ над Асеновград посрещна днес главата на Българската православна църква- патриарх Неофит, предаде БГНЕС от мястото на събитието.
Щедро божие благословение пожела патриарх Неофит на всички, дошли да го посрещнат – на прага на манастира го чакаше пловдивският духовен клир начело с митрополит Николай, а по стръмния път нагоре преминаха стотици миряни.

Манастирът официално стана владение на Пловдивската митрополия след дългогодишна съдебна битка със Съюза на българските архитекти, чиято база беше от 1982 година. Доста време преди това манастирът не се ползваше по предназначение, има периоди, в които е бил и концлагер. След няколко съдебни дела на различни инстанции, съдът го върна на църквата. На 11 септември за първи път духовниците приеха обителта, а днес с визитата си патриарх Неофит поздравява пловдивския владика за това, че е успял да върне на манастира мястото на църковен център.

Архиерейска света литургия отслужи днес в присъствието на патриарх Неофит пловдивският митрополит Николай, а след това двамата заедно отслужиха молебен. За стотиците миряни бе приготвен от патриарха постен курбан в пет казана, риба и боб. Сред миряните на „Св. Кирик и Юлита“ днес бе и Симеон Сакскобурготски.

Манастирът „Св. Кирик и Юлита“ е построен от Средновековието от рицари-тамплиери. Църквата „Св. Параскева“, в която днес бяха отслужени архиерейската света литургия и молебенът, носеше различни символи от онова време, макар че стенописите датират от 19 в. Църквата е обновена и съответства на символите на Източното православие, казаха днес духовници. В момента в манастира живеят четири монахини, игуменка няма, управлението е поето лично от пловдивския митрополит Николай.

„Тук е негово величество царят на българите Симеон Втори. Вашето присъствие е знак, че когато царят на българите е тук, това означава, че и държавата е тук. Уверявам ви, Ваше Величество, че църквата разбира статута на царя и винаги се молим за вас, но други не го разбират“, каза митрополит Николай.

В този момент Симеон Сакскобургготски пребледня като платно и подкрепян от свещеници и миряни бе изведен от претъпкания от християни храм.

Медицинска помощ му бе оказана от екип на Спешна помощ, който дежуреше по време на събитието в манастира.

 

До читателите:

Ако през изминалата една година Vevesti.bg ви е бил полезен и искате да продължи да се развива, можете да го покажете, като ни изпратите SMS на кратък No 1935 и текст VEVES. Цена 2.40 лв с ДДС.

Как да направите дарение – вижте на страницата „За нас”.

Vevesti.bg