Петър Славов: В мотивите за вето върху АПК президентът е пропуснал проблема с електронното съобщаване

Петър Славов Снимка: Пресцентър на "Нова Република"

Петър Славов, бивш депутат от Реформаторския блок, сега член на обединението „Демократична България“, заяви в „Преди всички“, че в мотивите за наложеното вето върху част от промените в АПК, президентът Румен Радев не е засегнал някои от проблемите. 

Той даде пример с призоваването или т.нар. „електронно съобщаване“. Вчера държавният глава оспори 16 разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс /АПК/.

„Смущаващо е и още нещо – че някои от съществените изменения по него бяха направени буквално на тъмно и след изтичане на сроковете за правене на предложения за промени. Аз се надявам да прочетат /управляващите и депутатите/ внимателно тези мотиви, които е развил президентът. Ние от „Демократична България“ до голяма степен посочихме същите проблеми, може би преди седмица, даже, бих казал, че има неща, които президентът е пропуснал. За съжаление той не е засегнал проблемът с призоваването и връчването на съобщенията по т.нар. “ електронен път“. Там също има доста притеснителни неща, особено по начина, по който човекът ще се счита уведомен при изпращането на електронно съобщение до него. В един от вариантите, който се коментираше, имаше за съжаление и такива предложения – човек да се счита уведомен, когато е изпратено електронното съобщение, не когато е го е получил, не когато има доказателство, че е прочетено, а когато е изпратено и оттогава започват да текат сроковете за обжалване. Това би могло да бъде много сериозен проблем и човек да пропусне да си защити правата, тъй като е изтекъл срокът за обжалване на един акт, за който дори той дори не е разбрал, че му е изпратен и се счита връчен“, коментира Славов.

Промените в Административнопроцесуалния кодекс бяха приети миналата седмица и включват сериозни увеличения на таксите за определени съдебни услуги. Според държавния глава обаче, измененията не защитават достатъчно правата на гражданите и юридическите лица от актовете на властта. Така той наложи вето на разпоредби от промените в Административния кодекс, за което настояваха десетки граждански организации, както и парламентарната и извънпарламентарната опозиция.

Според Петър Славов президентът е трябвало да наложи вето и на спорния закон за горивата.

Смущаващо е това мълчание, което видяхме от президентската институция. Имаше абсолютно всички основания да бъде наложено подобно вето. Ние го поискахме от „Демократична България“, а и колко протести имаше… За него гласуваха не само ГЕРБ, а и БСП. Вижда се, че истинска опозиция в това НС няма, и за съжаление там, като че ли президентът мълчи. Моето впечатление е, че по такива законодателни актове той предпочита да не взема отношение и да не си упражнява конституционните правомощия да налага вето.