70% от германците са против посещението на Ердоган в Берлин

През есента държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи официално посещение в Германия.

Берлин подготвя подобаващо посрещане, но се оказва, че германските граждани не гледат с добро око на планираната визита на лидера на Анкара, коментират в редакцията на националния ежедневник Die Welt.

Ердоган ще бъде приветстван тържествено от държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер – при това с военни почести и специален банкет. Освен това турският президент планира да използва първото си посещение в Германия след встъпването си в длъжност, за да проведе срещи със свои сънародници, живеещи в страната.

Опозицията реагира бурно на новината за отправената покана. Факт е, че „не винаги можем да избираме гостите си“, но Ердоган „не е нормален президент на демократична държава“, подчерта политикът от партията „Зелени“ Джем Йоздемир. Той е превърнал Турция в страна на „цензура, произвол, непотизъм и автокрация“ и това трябва да му се напомни, допълни Йоздемир. Същевременно той бе категоричен, че преди всичко на Ердоган трябва да се обясни „абсолютно ясно, че опитите за изграждане на турски националистически и фундаменталистки паралелни структури в Германия няма да бъде толерирано“.

На фона на критиката, която предизвика новината за планираното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Германия, първият дипломат на Берлин Хайко Маас защити решението за отправената покана.

Аргументът, че би било добре да не разговаряме с трудните партньори, никога не е бил убедителен за мен“, подчерта германският социалдемократ.

Каквито и да са коментарите по повод визитата на Ердоган, към настоящия момент нито има фиксирана дата за нея, нито е изяснено дали посещението ще бъде наистина държавно, с всички съпътстващи протоколни елементи.
Оказва се обаче, че позицията на Маас за визитата на турския президент се споделя от много ограничен кръг граждани на ФРГ: голяма част от тях- 69% – се противопоставя на официалното държавно посещение на турския президент. Малко над 50% от германците го отхвърлят напълно, а 19% са отбелязали, че такава визита „по-скоро не“ трябва да бъде провеждана. Едва 23,9% от респондентите подкрепят официално държавно посещение – от които малко над 10% се съгласиха с него, отговаряйки с „да, определено“.

Резултатите са от представително изследване на вестника, проведено от изследователския институт Civey.
Анализът на данните показва, че отхвърлянето на посещението на Ердоган е най-силно сред симпатизантите на „Алтернатива за Германия“ (81,3%), а най-слабо – сред социалдемократите (58,4%). От избирателите на Съюза (ХДС/ХСС) 23,3% гласуваха „за“ и 69,3% – „против“.

Симпатизантите на Свободната демократическа партия (СвДП) и „Левица“ са сравнително единодушни: 31,9% (СвДП) И съответно 29,9% („Левица“) са се изказали в подкрепа на визитата на турския президент.

Превод: „Фокус“