Калфин обеща с 40% по-високи пенсии, ако бюджетът позволява

Вицепремиерът едва ли ще остане в кабинета без подкрепата на АБВ

Ивайло Калфин

По-голяма самостоятелност, мек подход, който да е поносим, и перспектива за увеличение”. С тези думи социалният министър Ивайло Калфин обобщи пакета от мерки, съдържащ се в пенсионната реформа, която беше представена днес.

Обсъждането на документа ще продължи и през април, за да се стигне до окончателен вариант най-рано през май.

Вицепремиерът обяви в „Лице в лице” по bTV, че с прилагането на промените може да се стигне до 40% по-високи пенсии. Ще бъде предвидено и падането на тавана на пенсиите, не само за новите пенсионери. Всичко това в „обозримо бъдеще” и според възможностите на бюджета.

Сред предложенията на социалното министерство е възможността за ранно пенсиониране срещу по-ниска пенсия – по 0,4% на месец.

Въпреки желанието в сектор „Сигурност” да няма промени, Калфин бе категоричен, че възраст ще бъде въведена така, че „не ги изплашим хората, че има отпаднат гарантираните социални права, и така, че възрастта да не бъде непосилна”. Тук министърът направи разлика между хората, които се борят с престъпници и чиновниците.

Друга промяна ще е в посока освидетелстване за увреждане, което обаче да дава възможност за работа.

За спора си с работодателите, основно по темата осигуровки, Калфин обясни, че ще се търси пресечна точка, но няма да има връщане назад, дори и при липса на съгласие по всички пунктове. „Всеки ще направи някакъв компромис и до лятото тази тема ще бъде затворена”, каза социалният министър.

По темата с пенсионните фондове вицепремиерът обяви, че всеки ще има избор да реши дали да вложи парите си в НОИ или в някой частен, а това ще повиши конкуренцията между тях.
Ивайло Калфин призна, че не се вижда като част от изпълнителната власт без подкрепата на партията си АБВ.

Той коментира думите на премиера Бойко Борисов, който даде на работата му отлична оценка и не изключи и такъв вариант.

В същото време Калфин заяви, че се надява да остане в кабинета поне до лятото, за да прокара промените в пенсионния модел, в Кодекса на труда и за семейните помощи. „Надявам се АБВ да не реши друго“, каза вицепремиерът.

Иначе Калфин обяви, че работи комфортно в кабинета, но проблемът идва от партийните сили, които често поставяли участниците в коалицията пред свършен факт.

Vevesti.bg