Първи предизборен реформаторски трик в Сърница

Според депутати от ГЕРБ коалиционните им партньори искали 30% от местните държавни служби
Общински съвет Сърница
Новите общински съветници на Сърница. Снимки: vip-velingrad.com

 

Вчера новоизбраните общински съветници в най-новата ни община – Сърница – трябваше да си изберат председател. Трябваше, но не избраха.

Причината е, че както ГЕРБ, така и ДПС и Реформаторският блок са издигнали свои кандидатури, вместо коалиционните партньори да издигнат една обща.

Така, според информация, качена на сайта vip-velingrad.com за председател на общински съвет са били направени три предложения – Мустафа Аликанов (ГЕРБ), Фатме Моллахмед (ДПС) и Фатме Ардалиева („Реформаторски блок”).

Проведени са две тайни гласувания, но въпреки това председател не е бил избран, защото реформаторите не са пожелали да подкрепят кандидата на ГЕРБ.

Припомняме, че в новия общински съвет на Сърница 11- те съветници представляват общо три политически партии: ДПС има 5, ГЕРБ – 4 и Реформаторският блок – 2.

Естествено, петте гласа на ДПС са били в полза на техния кандидат. Логично и напълно според правилата бе, коалицията да подкрепи Мустафа Аликанов, който е следващият по брой гласове и е излъчен от групата с 4 съветници, но това не се случи. Не един и двама коментатори още в деня на втория тур обвиниха реформаторите, че не са успели да убедят своите привърженици да подкрепят кандидат-кмета на ГЕРБ. Според някои източници от гласувалите за РБ над 700 души близо 30 на сто са застанали на страната на ДПС.

Други обясниха резултата с особености, свързани с религия и родови връзки.

Сега обаче подобно обяснение трудно може да се приеме, защото изборът вече не е за личността на кмета, а за управлението на самата община, в която ГЕРБ и РБ имат болшинство съветници и напълно нормално е да изберат председател от коалицията.

„Това е абсолютно необяснимо, необмислено, дори безсмислено поведение от страна на Реформаторския блок”, заяви човек от парламентарната група на ГЕРБ, помолен от Vevesti.bg за потвърждение и коментар на ситуацията. „Нямам обяснение защо РБ смятат, че ние непременно трябва да подкрепим техния кандидат, след като са по-малката група и не ни помогнаха да изберем кмет.

Това е много лош знак”, отсече депутатът, като каза, че единственото смислено обяснение е, че извиват ръце и настояват за постове по различни места в общинските служби. „Чувах от колеги, че реформаторите искали 30% от всички държавни служби за тях, разбирате ли какво става”, възмути се политикът.

Той определи поведението им като евтин трик и дори допусна разногласия в Блока. „Кандидатът за председател на ОбНС всъщност е човек на Корман Исмаилов, останалите лидери в ръководството може и да не знаят за тия игри. Ако знаят – още по-лошо”, отсече депутатът и допълни: „Следващият опит за избор е в петък, дотогава най-вероятно ще се пазарят. Но едва ли ще се стигне дотам да подкрепят кандидата на ДПС и така да им дадем цялата власт.”

В препълнената зала на Младежкия дом, в присъствието на областния управител и гражданите на Сърница, новоизбраният кмет Неби Бозов и 11-те нови общински съветници положиха клетва и получиха официално удостоверенията си от Общинската избирателна комисия, пише vip-velingrad.com.

Трендафил Величков Сърница
Областният управител на Пазарджишка област Трендафил Величков на трибуната.

 

Гости на сесията бяха областният управилет на Пазарджик Трендафил Величков, народните представители от региона Мариана Георгиева и Димитър Гечев, кметът на община Велинград – Иван Лебанов, председателят на общинския съвет на Велинград – Диана Кехайова.

Vevesti.bg