Експерти прогноризат: Понижение на цените на имотите в София догодина

Понижение на цените на имотите в София и другите големи градове в страната прогнозират експерти. В момента ставаме свидетели на стабилизиране на пазара на недвижимост и край на рязкото покачване на цените, характерно за последните няколко години.

Идва краят на бума в цените на имотите в София и големите градове в страната. Около това мнение се обединиха имотни експерти. Те очакват стабилизиране на пазара на недвижими имоти.

Петър Сотиров, управител на агенция за недвижими имоти, коментира пред тв Европа:
„Ще се повтори ситуацията отпреди 2007-8, бум на цените, след това стабилизиране, последвано от спад.“

По думите на Сотиров понижението в цените на имотите ще бъде в рамките на до 10% в някои квартали на столицата към средата и края на следващата година. До края на тази година обаче спад не се очаква.

Според съоснователя на друга голяма брокерска къща в столицата – Маноил Попов, спадът на цените в определени райони в столицата може да е дори още по-голям – до 20%.

„В някои квартали до 10-20%, там в момента се наблюдава силен ръст на строителството, необосновано покачване на цените, затова може да има и такъв спад,“ коментира Попов.

И според двамата експерти кварталите в столицата, където би се наблюдавал подобен спад, се намират в западната част.

Тенденцията ще бъде сходна и в другите големи градове в страната, посочиха експертите. В никакъв случай обаче не можем да говорим за повтаряне на имотната криза от 2008, категорични са те, като евентуалното увеличение на цените би било естествен пазарен процес.