„Котката на Сократ”, сборник с афоризми от Венцеслав Константинов

На 21 септември излиза от печат сборникът с афоризми „Котката на Сократ” от Венцеслав Константинов. Една книга, която ще ви припомни думите на Ницше: „Трябва да носиш хаос в гърдите си, за да родиш танцуваща звезда.”

„Котката на Сократ” (196 стр., цена: 20 лв., издателство Колибри) предлага на любознателния читател 1000 духовни предизвикателства от майстора на афоризма и мъдролюбието Венцеслав Константинов. Какво са познанието и заблудата, характерът и личността, любовта и омразата, литературата и изкуството, Животът и Смъртта? В тази книга, изтръгната от подмолите на мисълта, ще намерите избистрени отговори… и някои неразрешими въпроси.

Не се смей на младежките си грешки – няма да ги повториш.

Преводът е като жена – може да е верен, хубав, но без обаяние.

Има една причина да заживееш с някого и много – да се разделите.

Непоклатимият човек е паметник на самия себе си.

Живописта вае пространството – музиката вае времето.

Венцеслав Константинов има удивителни есета и размишления в творческата си биография, събрани в книгите „Писатели за творчеството” (2007), „Флейтата на съня”, литературни етюди (2010), „Гоблен, извезан с дяволски опашки”, есета (2011), „Тайният живот на дъжда”, афоризми (2012), „Немски литературни простори”, есета (2014), „Смехът на совата”, афоризми (2014), „От Танхойзер до Шумахер”, есета (2016). Той е автор и на антологията „Великите немски поети от ХІІ до ХХ век” (2012), стихосбирката „Невидимите сигурни неща” (2013) и „Подковаване на скакалец. Роман в спомени” (2017).

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.