Силно земетресение разлюля Сицилия, има пострадали

Земетресение с магнитуд 4.8 се е случило в Сицилия в нощта срещу събота в провинция Катания, съобщи Националният институт по геофизика и вулканология на Италия, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.

Сеизмолозите са регистрирали първия трус в 02:34 часа (03:34 българско време). Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 9 км в района на градчето Санта Мария ди Ликодия. Жителите на много големи сицилийски градове, включително Катания, Месина и Сиракуза са усетили силно колебанията на земната повърхност.

След първото земетресение учените са регистрирали още около 20 вторични труса, включително няколко с магнитуд по-голям от 2.0. Не е изключено това земетресение да е свързано с активността на вулкана Етна.

По информация на местната противопожарна служба, в Санта Мария ди Ликодия, както и в съседните села Биянкавила и Адрано са се срутили частично няколко сгради, а няколко души са получили леки наранявания и са били хоспитализирани.

Сицилийските медии съобщават, че в тези населени места жителите са излезли от домовете си от страх и са прекарали цялата нощ под открито небе.

РИА припомня, че сеизмичната активност на Апенините не прекъсва. Земетресения с магнитуд 4.2 и 4.7 се случиха през април в Централна и Южна Италия.

Разрушително земетресение с магнитуд 6.0 разтресе Италия в нощта срещу 24 август 2016 година. Стихийното бедствие засегна три области – Лацио, Марке и Умбри. Тогава загинаха 299 души, няколко стотин бяха ранени, а повече от 4500 останаха без покрив над главата. По официалните оценки щетите бяха на стойност 4 милиарда евро.