Борисов: САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев (видео)

САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев. Това каза министърпредседателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус“.

„На 5 юни бе предявено искането на САЩ за екстрадацията на Желяз Андреев. Искам да благодаря на главния прокурор специално за многократните разговори, на правосъдния министър, на външния министър, на посланика. Тук беше и министърът на правосъдието на САЩ, близо два часа беше разговорът“, каза още
премиерът и обясни, че това е била една изключително сложна ситуация.

„Към днешна дата САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Андреев поради факта, че поддържането на това искане би било безпредметно с оглед причините, посочени в писмо от 28 август 2018 г. от Министерството на правосъдието и Офиса на главния прокурор към Департамента на правосъдието на САЩ. Мисля, че едно неприятно за всички събитие беше предотвратено“, коментира Борисов.

Желяз Андреев благодари на правителството и сподели, че днес е най-щастливият човек в България.

Припомняме, че в началото на април 29-годишният Андреев бе задържан в родния си град Добрич по искане на прокуратурата в Маями заради разследване във Флорида за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Общо 11 са обвиняемите, като петима от тях са българи. Те са работили в кол център на
фирма регистрирана в София и седалище в Маями. През него са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност. По-късно Желяз Андреев бе освободен от ареста с мярка „подписка“. Българските институции се ангажираха със случая.