Андрей Ковачев: Ако ВМРО-ДПМНЕ се надяват на нов договор, това е научна фантастика

За ЕНП е неразбираемо решението на ВМРО-ДПМНЕ да изключи депутатите, които са гласували „за“ споразумението от Преспа.

Това каза българският евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП), отговарящ за Западните Балкани, Андрей Ковачев в интервю за МИА, цитирано от БГНЕС.

„Това е странно за нас. Винаги сме подкрепяли европейското бъдеще на Македония, искаме да започне преговори с ЕС и това беше единственият начин да се случи. Ние не можем да приемем да бъдат наказани хора, които дават на страната възможност да продължи напред по европейския път и да не бъде блокирана, както беше през последните 10-11 години“, казва Ковачев.

„Какво правят тези, които смятат, че промените не трябва да се гласуват? Каква е тази алтернатива на бъдещето на Македония? Да сключите ново споразумение с Гърция? Това ли е алтернативата, след 30 години невъзможност да се сключи договор, сега този шанс да се изпусне?“, пита евродепутатът.

„Мисля, че трябва да се приложи договорът, а онези, които са против, трябва ясно и точно да отговорят на въпроса за алтернативата. Но не с комични отговори като „ще направим ново споразумение с Гърция“. Съжалявам, но познавайки гръцката политическа дейност през последните 30 години, тези хора трябва да си зададат въпроса: с кой точно в Гърция ще направят такъв нов договор?“.

Според него постигането на по-добра сделка с Нова демокрация е „абсолютно нереалистично“. „Водих няколко разговора с Мицотакис и от тези разговори, а също и от такива с колеги от Нова демокрация смятам, че това е научна фантастика, нереално“.

Евродепутатът добави, че ако не се гласува Преспанския договор, никой не трябва да се надява, че Брюксел или Вашингтон ще оказват натиск върху Атина в бъдеще. На предстоящия конгрес на Европейската народна партия, който ще се проведе в Хелзинки на 7 и 8 ноември, ще се повторят същите призиви към ВМРО ДПМНЕ – че ЕНП подкрепя Преспанския Договор и европейското бъдеще на Македония“, каза Ковачев.

На предстоящия конгрес в Хелзинки европейските народни партии ще изберат кандидат за председател на Европейската комисия. Кандидатите са Манфред Вебер и финландецът Александър Стуб. Българските членове принципно ще застанат зад германеца.

„Моята партия ГЕРБ работи от много години с ХСС на Бавария, те много ни подкрепиха в създаването на партията и на други структури, имаме прекрасно сътрудничество с Манфред Вебер, но ни е приятел и Стуб. На Конгресът се надяваме, че ще имаме силен кандидат, който ще стане председател на ЕК. ГЕРБ по принцип е за Манфред Вебер“, каза Андрей Ковачев.