Теменужка Петкова потвърди: До края на годината тръгва процедурата за АЕЦ Белене

Теменужка Петкова Снимка: @BGEUPresidency

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ е разработена, като остава да бъдат уточнени малки детайли. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след участието си в заседание на Съвета за енергийна сигурност в Министерския съвет, предаде Нова тв.

Ако след като докладвам тази процедура пред колегите в Министерския съвет и след това пред парламента, няма някакви съществени препоръки или изменения, мисля, че няма пречка до края на годината да се даде старт на процедурата, каза министърът и допълни, че подобна процедура обичайно продължава месеци.

Парламентът определи до 31 октомври 2018 г. енергийният министър да разработи процедура за избор на инвеститор и да предложи структуриране на проекта. В отговор на въпрос министърът каза, че няма нови кандидати по проекта.

В отговор на въпрос за обявения днес от „Газтрейд“ пазарен тест за терминала за втечнен газ в Александруполис, министърът каза, че България подкрепя всеки проект, който е свързан с диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Тя припомни, че се обсъжда възможността България да участва в този проект с дял от 25 на сто. Намерили сме такова решение да участва в тази компания дружество, което е в рамките на Българския енергиен холдинг. По всяка вероятност това ще е „Булгартрансгаз“, допълни министърът.

Министърката аргументира участието на фирмата в подобен проект с това, че компанията като оператор и дружество с ангажимент да развива мрежата, ще е основен двигател на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България.

На днешното заседание на Съвета за енергийна сигурност е била представена необходимостта от актуализация на енергийната стратегия в частта, свързана с природния газ.

По думите на министърката това се налага заради променената среда по отношение на инфраструктурните проекти, които се развиват около България – Южен газов коридор, Турски поток.

„Желанието ни е да запазим стратегическото място на България в газовата карта на Европа, като изградим съответната инфраструктура, която е основна за реализацията и на концепцията за газоразпределителен център“, коментира министърът необходимостта от актуализация на стратегията.

Тя информира още, че на заседанието на Съвета е обсъдена и възможността за създаване на борса за търговия на природен газ. Тази борса трябва да бъде обособена в отделна дъщерна компания, собственост на „Булгартрансгаз“, за да може да бъде развита концепцията за газоразпределителен център, която се основава на това да бъде изградена липсващата инфраструктура, която да даде възможност за доставка на природен газ от различни източници, и да бъде изградена борсата за търговия с природен газ, което ще е основна платформа за либерализация на пазара.

Попитана дали природният газ от втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България, министърката каза, че се надява „нещата да се развиват по благоприятен за всички нас начин“.

За нас е изключително важно България да запази своето място на газовата карта на Европа, заяви Петкова.

Тя допълни, че всичко, което е свързано с желанието на страната по отношение на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура, ще продължава да е в рамките на европейското законодателство и изискванията на Третия либерализационен пакет.