Не ДПС, ВОЛЯ е новият балансьор в парламента

Веселин Марешки Снимка: Пресцентър на НС

Евгени Петров

ДПС поискаха оставката на Валери Симеонов и се заканиха да предприемат политически ходове в тази посока.

БСП също искат оставката на патриота и се заканиха да не влизат в парламента, докато не я получат.

След туристическата обиколка за презентацията на Визия за България социалистите си намериха нова причина да не работят.

Няма да се учудя, ако и ритуалът по слагането на киселото зеле от българина послужи като повод за отсъствие от работа.

Същевременно управляващото мнозинство отново едва успя да събере кворум. И така ще бъде оттук насетне, ако опозицията тръгне да играе на „липса на корум“ – независимо от мнозинството от 122 души. По съвсем обективни причини – болести или отсъствие от страната, командировки и участие в обичайни за парламентаризма делегации, международни комисии и т.н.

Затова на помощ идват 12-те депутати на ВОЛЯ. Уж случайни, уж с нисък рейтинг, но те в момента са истинският балансьор в парламента. А ГЕРБ и скандалджиите от малкия им коалиционен партньор трябва да са наясно с това и да се явяват на работа като на сутрешен развод в казармата.

Защото ако няколко дни подред ВОЛЯ по някаква неизвестна причина реши да не влезе в парламента, или примерно да гласува против бюджета, при липса на депутати от управляващото мнозинство правителството най-вероятно ще падне.

Друг е въпросът, че хората на Марешки няма да го направат, защото депутатското пиле веднъж каца на рамото. И защото … те си знаят защо.

Мина времето на двуполюсния модел /въпреки че има наченки на завръщане/, при който сини и червени доминираха в парламента, а ДПС избираше с кого да дели порциите във властта.

И Доган сякаш няма полезен ход. Поведението на ДПС спрямо основния им враг – Патриотите и по-точно Валери Симеонов – е логично. При това поредно скандално изказване на вицепремиера, няма как да не забият топката, която така удобно им вдигна. Особено важно е, че показват принципи за пред електората си.

Основният въпрос е дали от Сараите наистина искат предсрочни избори, или блъфират. В политическото ООД всичко е въпрос на сметки. Те вече изтъргуваха отпадането на един проектозакон срещу кворум, но втори път едва ли ще им се получи. Най-малкото ГЕРБ няма да го позволят, защото авторитетът им силно ще пострада.

Но ако започнат системно да не се регистрират и да се опитват да провалят кворума, това ще е ясен знак, че ще искат през май избори 2 в 1. А една от причините е, че именно ВОЛЯ не им се вписва в парламентарните планове за влияние. При едни предсрочни парламентарни избори групата на Марешки, поне по данни на социологическите агенции ще отпадне. Въпросът е да не дойде техен „заместител“ в лицето на хипотетична партия на Слави Трифонов или псевдоконсервативно обединение по оста Сидеров-Бареков, което е малко вероятно.

Но каквито и планове да прави Доган, топката е в Борисов. Има всички знаци, че този път няма да се подаде на опозиционния и уличния натиск. Не само защото трета хвърлена оставка не е престижно и би ударила по егото му. Той помни заканата на президента Радев: „Следващият път – всички вън“ и няма да допусне ново служебно правителство под безконтролната власт на президента.

Задачата на ГЕРБ е да закара държавата до евроизборите без извънреден парламентарен вот. И това е напълно реалистично, стига Марешки да не постъпи първосигнално и да започне да извива ръце.

Иначе казано – всяка жаба да си нае гьола. А президентът – блатото си.

Между другото, Доган обича да подкрепя президенти.