Борисов пред МИА: Стискаме палци и пожелаваме успех на Македония

 Договорът с България и договорът с Гърция откриха голяма перспектива за Р Македония, заяви в интервю за агенция МИА премиерът Бойко Борисов, който участва в третата среща на върха между Европейския съюз и Арабския свят на 29 и 30 октомври в Атина.

„Стискаме палци и пожелаваме успех на Македония“, каза българският премиер и коментирайки най-новите събития в региона, свързани с Р Македония, подчерта, че най-важното е да няма намеса.

Винаги внимавам да не се бъркам в работите на която и да било друга държава, каза Борисов.

„Това, което се отнасяше за България и Македония – Договорът за добросъседство, въпреки доста силните нападки срещу него, ние проявихме воля и го подписахме. И той даде тази перспектива, да се върви в тази посока. След това, по време на Европейския съвет в София, тоест българското председателство на ЕС, софийската декларация, мисля, че начинът, по който Западът – и САЩ, и ЕС, подкрепиха всякакви постъпки на нашите лидери, като решенията, които съответно постигнаха властите в Скопие както в договора с България, така и с Гърция, откриха огромна перспектива за вас. Така че това, което зависеше от България, като добросъседска, най-близка страна за вас, го направихме. Стискаме палци и пожелаваме успех. Всяка друга намеса не е правилна, дори да изразя своето мнение“, каза Борисов.

Българският премиер подчерта, че инфраструктурното свързване между страните на Балканите е особено важно, и „колкото по-бързо се свържем, толкова по-добре“.

„Тук няма политика, това значи свързаност, това значи успех, това значи бизнес, това значи туризъм, културен, религиозен, всякакъв туризъм. Сега работим със Световната банка, както и с други финансови институции, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и според мен, София – Скопие – Тирана като един проект да започне да се реализира“, каза Борисов.

Българският премиер добави, че на срещата на върха между Европейския съюз и арабския свят е станало дума и за газовото свързване, включително на Балканите.