Евелина Славчева: Доверието между БАН и правителството е силно разклатено

Снимка: БАН

Доверието между Българската академия на науките и правителството е силно разклатено. Причината за това са преходните и заключителни разпоредби в проектозакона за Бюджет 2019 г.

Това каза по време на конференция, председателят на Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) Евелина Славчева, предаде БГНЕС.

„Текстовете, които фигурират в преходните и заключителни разпоредби, са противозаконни, противоконституционни и нарушаващи автономията на БАН. В момента тече подписка, която в рамките на вчерашния ден беше подкрепена от 1000 души. Ако законът бъде приет, ние ще го дадем на Конституционния съд”, заяви още Славчева.

Тя добави, че от април до момента са имали поне 5 заседания за казуса с НИМХ, както и че на няколко пъти са се срещали с колегите си от НИМХ.

„Имаме нагласата и желанието казусът да бъде приключен възможно най-бързо. Влагаме много енергия и време в решаването му. Беше шокиращо в проектобюджета да видим текстове, които обезсмислят изцяло активността ни и взетите вече решения“, каза още проф. Славчева.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подчерта, че написаното в преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за 2019 година е точно обратното на това, което се били разбрали с НИМХ.

„Това, което виждаме в проектобюджета, в първи параграф е, че НИМХ директно се изважда от БАН. В трети параграф пише, че се взимат имущество и архиви. Ние направихме редица отстъпки с цел НИМХ да остане в рамките на БАН. Такова беше желанието и на правителството. Но от института по метеорология и хидрология не се съгласиха и правителството реши да ги подкрепи“, посочи акад. Ревалски.

Той обясни, че разбирането им било институтът да се отдели от БАН съгласно правилата им, а не със законов акт. Акад. Ревалски акцентира и на факта, че в този институт има учени, които искат да останат в структурата на Академията, но за тях не е осигурено финансиране в предвидения бюджет, който за 2019 г. е над 94 млн. лева.

Той уточни, че министър Вълчев е обещал в такъв случай да бъде преразгледан бюджетът на Академията и добави, че в новата финансова рамка е включено 10% увеличение на заплатите. Ревалски уточни, че в субсидията за догодина е извадена тази, която държавата е отпускала за НИМХ.

„По наши данни НИМХ имаха средства по всички пера до края на годината“, заяви акад. Ревалски. В отговор на въпрос защо БАН не даде на прокурор проф. Христомир Брънзов заради конфликт на интереси, свързан с негови фирми, председателят на академията заяви, че Брънзов е бил проверен от комисия и от УС, но не е било установено държавни средства да са отивали към фирмата му и подчерта, че към този момент няма основание да го даде на прокурор. По време на пресконференцията стана ясно, че учените са в протестна готовност ако правителството не се вслуша в доводите и не отмени скандалните според тях параграфи от законопроекта за Бюджет 2019.