Освободиха Татяна Калканова като директор на Центъра за развитие на човешките ресурси

Красимир Вълчев Снимка: МОН

Досегашният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси /ЦРЧР/ Татяна Калканова днес беше освободена от длъжност и съм назначил за изпълняващ длъжността директор на ЦРЧР Димка Михайлова, която е служител от центъра.

Това съобщи днес на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Вчера Татяна Калканова обяви на брифинг, че ще подаде оставката си от 1 ноември, за да „изчисти името си“, след като в телевизионно разследване в неделя беше изнесена информация за това какви организации са спечелили проекти по програмата „Еразъм+“.

Министър Вълчев каза днес, че за Димка Михайлова също е имало сигнал, който е бил проверен. „Този сигнал не се потвърди – че не е отчела средства, точно във връзка с някои от констатираните нарушения вътре в центъра и имаме съмнения, че сигналът е целенасочено подаден срещу нея“, заяви министър Вълчев. Той добави, че този сигнал е бил анонимен.
ЦРЧР е едно от двете звена към МОН, заедно с Фонда за научни изследвания, което е най-одитирано и най-проверявано. И това е нормално, защото това са двете звена към МОН, които се разпореждат с най-много средства и осъществяват конкурсно-проектно финансиране, обясни министър Вълчев.