Путин заплаши Константинополската патриаршия с „тежки последици“ заради признаването на Украинската църква

Руският президент Владимир Путин днес предупреди, че ще има „много тежки последици“ от разделението между православните църкви след решението на патриаршията в Константинопол да признае независимата украинска православна църква, съобщи Франс прес.

„Искам да подчертая едно: политиканстването в толкова чувствителна сфера винаги е имало много тежки последици. И преди всичко за тези, които вършат това“, заяви Путин на форум на руската диаспора в Москва.

За пръв път стопанинът на Кремъл говори за кризата, преживявана напоследък от Московската патриаршия, която прекъсна връзките си с Константинополската след признаването на украинска църква, отбелязва Франс прес.
Путин осъди „опитите за разкъсване на връзките“ между Руската православна църква и вярващите руснаци, живеещи в чужбина.

„Наш общ дълг, преди всичко пред хората, е да запазим духовното и историческото единство“ на православните, подчерта руският президент.

В средата на октомври Константинополската патриаршия реши да признае независимостта на православната църква в Украйна, която от 332 години бе подчинена на Московската патриаршия. Така постави и въпроса за бъдещето на милиони вярващи в Украйна, където руската църква се радва на съществено влияние.

Руският патриарх Кирил отказа да признае това решение и осъди Константинополската патриаршия като „поддържаща схизмата (разкола)“.

Разгневена, Руската православна църква, която претендира, че в лоното й има най-много вярващи в православния свят, обяви, че скъсва всички връзки с Константинопол, най-старата патриаршия.

Църквата на Московската патриаршия има в Украйна най-много енории (над 12 000), но Киевската патриаршия има най-много вярващи, според допитвания.

Молдовската църква ще остане вярна на Московската патриаршия, от която е канонична част, заяви днес президентът на Молдова Игор Додон след среща в Москва с патриарх Кирил. Патриархът връчи на Додон орден „Преподобен Сергий Радонежски“ втора степен за „активна подкрепа на църковно-обществените инициативи на РПЦ“, предаде ТАСС.

В началото на срещата си с Додон Путин посочи, че Молдова е сред най-приоритетните партньори на Москва в Общността на независимите държави.

От БТА