Екатерина Захариева пред Vevesti.bg: В момента НЕК купува електроенергия с 50% по-скъпо, отколкото я продава (първа част)

Според служебния вицепремиер голямата грешка на предишното правителство е, че е подписало договор за разходите, но не и за приходите от „Южен поток”

8244_1xfJ7YfuTdOq5XS8JG3xHeIKOzPmPP

Представяме ви първа чат от обширно интервю, което вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева даде за Vevest.bg, по темата за енергетиката, „Южен поток“ , оперативните програми и инфраструктурните проекти

 

Евгени Петров

 

Г-жо Захариева, в едно интервю премиерът Георги Близнашки формулира сделката около Уестингхаус горе-долу така: „България подписва за строежа на 7-ми блок, САЩ ни оставят да строим „Южен поток” по руските правила”. Това ли е същността на сделката и ако да – как е договаряна?

 

 

Подписаното на 1 август 2014 г. акционерно споразумение между „АЕЦ   Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ АЕД и „Уестингхаус Илектрик Къмпани до момента няма никакви поети финансови задължения за България. Преди да се предприемат каквито и да е следващи стъпки по реализацията на проекта, трябва да се направят редица анализи.

 

Трябва да сме наясно каква ще е цената на произвежданата от 7-ми блок електроенергия, какво ще е потреблението на ток у нас, необходима ни е и прогноза в дългосрочен план за търсенето на електроенергия в региона, както и анализ на мощностите, които ще бъдат изведени от експлоатация през следващите 10 години, ако не отговарят на екологичните изисквания. Отговорите на всички тези въпроси ще обосноват решението дали страната ни може да поеме риска да отдели близо 10% от брутния си вътрешен продукт за тази нова мощност. Освен това ще бъде добре, преди да се изгради реактор по технологията AP1000, да има вече въведена в експлоатация такава мощност в друга страна.

 

Ние анализираме  всички фактори, които са важни за вземането на решение по проекта за нова ядрена мощност. Но е нереалистично да се очаква че в рамките на мандата на служебното правителство, тези анализи ще бъдат завършени. Ще оставим решението по проекта на редовното правителство, което ще може да направи достатъчно задълбочена преценка на ползите и рисковете от проекта.

 

На каква стойност е подписаният договор в момента за изпълнение на “Южен поток” и вярно ли е, че цената му е скочила 3 пъти, т.е. за три пъти повече време ще го изплащаме с транзитни такси?

 

„Южен поток” е транзитен газопровод за пренос на 63 млрд. м. 3 природен газ с дължина на трасето от 538 км. на територията на България. На територията на страната се предвижда да бъдат изградени три компресорни станции и един приемен терминал с високо налягане, което усложнява изграждането на трасето у нас. Тъй като следващите отсечки по трасето на газопровода ще работят при по-ниско налягане, не можем да сравняваме стойността на проекта в България и в други страни.

 

Голямата грешка на предходното правителство е, че е подписало за разходите, но не и за приходите по проекта. Подписан е договорът за строителство, но не и транзитното споразумение. Така че към днешна дата ние не знаем колко дълго ще се изплаща проектът чрез транзитните такси.

 

От друга страна, вие знаете, че Европейската комисия има съмнения дали проектът, структуриран по този начин,  отговаря напълно на Третия енергиен либерализационен пакет. Ние сме се ангажирали да съдействаме изцяло на комисията за изясняване на този въпрос.

 

Ако трябва да обобщя – “Южен поток” е добър проект за България, защото диверсифицира пътя на газовите доставки, създава работни места и условия за растеж, но той категорично трябва да се случи при спазване на европейските норми и в интерес на държавата.

 

Все в тая връзка – На 04.09.2014г. на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката бе публикувано, че „МИЕ публикува всички документи по проекта “Южен поток”, които не представляват търговска тайна и не засягат трети страни. На 08.09. Протестна мрежа ви призова да публикувате договорите, защото в случая има „надделяващ обществен интерес”. Какво смятате да предприемете?

 

Още с встъпването в длъжност на служебното правителство заявихме, че ще дадем прозрачност по стратегическите енергийни проекти. Продължаваме да изпълняваме този ангажимент като публикувахме всички документи по проекта „Южен поток“. Експертите на МИЕ продължават да преглеждат документите и тези, които не засягат трети страни ще бъдат допълнително публикувани.

 

Това, което  още мога да кажа, е – да, заем за участието на БЕХ в Южен поток е бил взет и одобрен  от бившият министър на енергетиката Стойнев, в края на месец май.