Президентът ще посети Азербайджан за първа копка на Южния газов коридор

На 19 и 20 септември президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Баку, Азербайджан. В състава на водената от държавния глава делегация е министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

 

На 19 септември президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с азербайджанския си колега Илхам Алиев. Двамата ще проведат среща на четири очи, след което са предвидени разговори между делегациите на България и домакините.

 

На 20 септември държавният глава ще присъства на официалната церемония по откриване на строителството на Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

 

В рамките на визитата ще се проведат и двустранни разговори с азербайджанската страна, на които ще бъдат обсъдени ключовите въпроси за осигуряване диверсификацията на газовите доставки за България, региона на Югоизточна Европа и ЕС, както и реализацията на съвместни газови проекти.

 

Изграждането на Южния газов коридор ще даде възможност за диверсификация на доставките за България, региона на Югоизточна Европа и ЕС, ще повиши сигурността на газовите доставки и ще намали високата енергийна зависимост на страната ни и на региона.

 

С реализацията на проектите от Южният газов коридор на ЕС ще бъде осигурен маршрутът за договорените алтернативни доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция и Гърция от находището „Шах Дениз 2“. Това ще създаде конкуренция между различните източници и доставчици на природен газ за България. По този начин ще се постигне и реалната либерализация на газовия пазар и ще се стимулира договарянето на по-конкурентни цени за българските потребители.

 

Българските проекти за междусистемни газови връзка с Гърция (IGB) и с Турция (ITB) са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор на ЕС.

 

Тази есен предстои да се вземе окончателно инвестиционно решение за изграждане на интерконекторната връзка от Комотини до Димитровград. Очаква се газовата връзка между България и Гърция да се изгради през 2016 г.