Излезе втората част на „Сталин. В очакване на Хитлер“

Втората част на най-всеобхватната и подробна тритомна биография на Йосиф Сталин – „Сталин. В очакване на Хитлер (1929-1941)“ от проф. Стивън Коткин, е вече на книжния пазар с логото на издателство „Милениум”.

След грандиозния успех на първата част „Сталин. Пътят към властта (1878-1928)“, в която ненадминатият професор представя ранния етап от живота на Йосиф Сталин и предпоставките довели до издигането му на власт. Специално за 46-ия Софийски международен панаир на книгата в НДК издателство „Милениум“ е подготвило най-дългоочаквания втори том „Сталин. В очакване на Хитлер (1929-1941) на изключителната биография на проф. Коткин, за да зарадва своите любими читатели.

Във втората част от тритомната биография финалистът за награда „Пулицър“, проф. Коткин прави мащабно проучване в широкия контекст на предпоставките, довели до възхода на кървавия тиранин като лидер на световната сила СССР, налагането на култа към личността му и политическата му роля в свят, прекрачващ прага на война. Трудът му е амбициозен като замисъл и гениален като изпълнение, защото в него той съчетава класическата биография и историческия анализ, за да очертае най-пълнокръвно политическата картина на века. 

Книгата е определяна от критиците като една от най-забележителните исторически книги за 20.век, писани някога и едно от най-големите постижения на века. Изключителното изследване, което прави всепризнатият авторитет в областта на модерната история е напълно изчерпателно, обхващащо историческите събития от периода 1929-1941 г. и представящо всички детайли около противоречивата личност на Сталин.

Задълбоченото проучване на започва от 1929 г. когато Сталин вече се е утвърдил като глава на Съветската държава, ръководейки най-голямото селско общество в световен мащаб, което е решил, че ще преобразува в социалистически строй, или казано по друг начин, ще извърши нужната за целта „колективизация“, независимо от това какво ще му коства.

За да постигне това, той брутално изменя държавната уредба, превръщайки се в диктатор и тиранин, играещ си с живота и смъртта, и най-вече – налагащ жестоки наказания на всеки, който посмее да му се опълчи.

Действията му довеждат населението до масов глад и икономическа криза. До 1934 г. обаче той успява да стабилизира Съветския съюз, който се хвали със своя успешен антикапиталистически строй. Не успява обаче да забрави хората, които са го критикували или направили опит да му се противопоставят, което довежда до екзекуцията на милиони души, включително и такива от тогавашния военен елит.

И докато Сталин успява да създаде своя социалистически гигант, да модернизира армията и елиминира враговете си, от запад срещу него се надига нацистка Германия, начело с Хитлер. Първоначалното примирие между двете държави е само привидно, а амбициите на двамата сатрапи – неоспорими и огромни, заплашващи да разрушат световния ред.

„Сталин. В очакване на Хитлер (1929-1941)“ е история за света преди сблъсъка на две от най-мощните държавни структури – събитие, в чийто водовъртеж са попаднали милиони животи и променило хода на човечеството.

Величественото продължение на първия том разкрива най-новите открития и документи за Сталин и СССР. Изданието е определяно като мащабно, въздействащо проучване и истинско предизвикателство за читателите – написано със стил и внимание към детайлите и представящо брилянтните прозрения на един ненадминат историк.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.