Из хакната поща на режисьор: Анджелина Джоли е „глезла с ограничен талант“

Сценарии, цели непоказвани досега филми, както и лични разговори, станаха публично достояние, след като изтече информацията от куп имейли в „Сони“

Jolie plans little acting in future
Анджелина Джоли. Снимка от „Дейли мейл“

 

Ранна версия на сценария на новия филм за Джеймс Бонд „Спектър“ е сред последните материали, присвоени в рамките на голяма кибератака в компанията „Сони пикчърс“, съобщи БТА, позовавайки се на „Ройтерс“.

Вътрешна кореспонденция с обидни квалификации за личности като Анджелина Джоли, Леонардо ди Каприо и дори президента Обама, конфиденциална информация за заплатите на актьори, непоказвани филми и личните данни на 47 000 служители на „Сони“ бяха откраднати в рамките на безпрецедентен пробив в системите на компанията, който надвишава многократно скандала с хакнатите голи снимки на знаменитости през лятото.

Вече цяла седмица атаката занимава холивудската преса.
Освен сценарии и цели непоказвани досега филми голяма част от кореспонденцията в компанията, сред която и доста нелицеприятни разговори, стана публично достояние. Между тях е и изказването на един режисьор, определящ Анджелина Джоли като „глезла с ограничен талант“.

 

133359.CA.0201.rudin
Скот Рудин

Скот Рудин, който е автор на жлъчните коментари, засега запазва мълчание. „Няма да провалям кариерата си заради една глезла с ограничен талант, която предпочете да пренебрегне ангажиментите си (за филма „Клеопатра“), за да може да снима собствения си филм“, пише в имейл той.

„Тя пристига с целия си двор, прави се на херцогиня… Но тя изобщо не е голяма актриса и не виждам смисъл да падам в краката на една непораснала жена, безотговорна, капризна и лош колега,“ продължава той.

Наяве излезе размерът на възнагражденията на 17-те най-високо платени отговорни лица в студиото начело с президента на компанията Майкъл Линтън и заместничката му Ейми Паскал с 3 милиона долара годишна заплата.
Силен отзвук предизвика размяна на имейли между нея и продуцента Скот Рудин, в които тя иска съвет за въпросите, които да зададе на президента Обама на една „тъпа“ закуска за набиране на фондове. В разговора за Обама има ред подмятания за филми, посветени на робството, като „Джанго без окови“ и „12 години в робство“.

Паскал квалифицира като „отвратително“ и поведението на Леонардо ди Каприо, който отказал да играе ролята на Стив Джобс в биографичния проект на компанията, който в края на краищата отиде при „Юнивърсъл пикчърс“. Имейлите показват немалко на брой хора, които отказват да работят със „Сони“, не поради финансови, а от артистични съображения.

В мрежата бяха пуснати и пет филма, включително и непоказваните досега Annie и Still Alice, както и псевдонимите, с които се запазват хотелски стаи на виповете.

24025E3200000578-2871953-image-a-101_1418416659287
Шефът на „Сони“ в Япония Казуо Хирай. Снимка: Ройтерс

Шефовете в „Сони“ поднесоха своите извинения, но не е ясно дали остатъчните експлозии от атаката няма да костват постовете им.

Според ФБР тя е „организирано и целенасочено усилие на изключително високо ниво“, което би могло да пробие „90% от компютърните защити, ползвани от корпоративния свят днес – и може би дори от правителствата“.

ФБР и самата компания водят независими разследвания на случая.

Според „Сони“ зад атаката стоят симпатизанти на Северна Корея заради филма на Сет Роген The Interview („Интервюто“) – комедия, която осмива диктатора на държавата Ким Чен Ун.

От изтеклата кореспонденция става известно, че шефът на „Сони“ в Япония Казуо Хирай поискал Роген леко да цензурира хумора си, защото случаят застрашава дипломатическите отношения между Япония и Северна Корея. „Интервюто“ няма да излиза в Азия.

Самата Северна Корея, която през пролетта окачестви филма като „военна агресия“, отрече да има общо, но заяви, че одобрява действията на хакерите.

Филмът трябва да излезе на 25 декември и според много критици лентата ще се възползва от тази реклама, макар и „Сони пикчърс“ да не са мечтали за нея.