Отиде си последният мъжки северен бял носорог

Ангалифу бил докаран в Сан Диего от Судан през 80-те години на миналия век, умрял от естествена смърт
6217475_G
Снимка: Зоопарк на Сан Диего

В САЩ е починал последният северен бял носорог, наречен Ангалифу, пише в. „Лос Анджелис таймс”. Животното е било на 44 години. В света след смъртта на Ангалифу са останали само пет самки, представители на този подвид.

Съобщението за смъртта на животното е било публикувано и в Туитър от зоологическата градина на Сан Диего, щата Калифорния, където носорогът е живял. Той е бил докаран там от Судан през 80-те години на миналия век. Ангалифу е умрял от естествена смърт.

Зоолози са се опитали да продължат рода на рядкото животно, като са настанили при него самката Нолу. В зоопарка обаче двойката не е успяла да даде потомство.

Сътрудници на Института на Сан Диего за изследване и опазване на околната среда са запазили семенен материал от починалия носорог. Те се надяват да оплодят с него другите самки от подвида. Три от тях се намират в Кения, а една е в чешка зоологическа градина.
През 1960 г. в света е имало 2250 северни бели носорози.

Голяма роля за изчезването на животните са изиграли бракониерите. В много култури се смята, че рогът на носорога има лечебни свойства и затова се цени високо на черния пазар.

Северният бял носорог е малко по-голям от южния подвид и е втори по големина сред животните на сушата след слона.