Стрелба в трамвай в Утрехт, трима души загинаха, деветима са ранени

Полиция

Трима души са загинали, а девет други са ранени в стрелба в централния холандски град Утрехт днес сутринта, съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс. 

Органите на реда съобщиха, че площад край трамвайна спирка е отцепен. По предварителни данни стрелбата е открита по пътници в трамвая.

На мястото са изпратени хеликоптери, за да окажат първа помощ на пострадалите.

Стрелбата е станала в 10,45 часа местно време и не се изключва терористичен мотив. Първоначално бе съобщено само за една жертва, но няколко часа по-късно кметът на Утрехт съобщи, че убитите са трима.

Предполагаемият стрелец е избягал. Полицията уточни, че във връзка с инцидента издирва е 37-годишен мъж, който е роден в Турция, и предупреди гражданите да не го доближават. Идентифициран е като Гьокмeн Танъш.

„Няколко изстрела са ранили няколко души в трамвай“, каза говорител на органите на реда.

Местни медии цитират очевидци, които заявиха, че вероятно е имало някаква конфронтация. Няколко мъже избягали от мястото.

Засилена е сигурността на седалището на правителството в Хага, а правителството води извънредни дискусии. Контратеростичната агенция на Холандия проведе кризисна среща, a в провинция Утрехт е обявено най-високо ниво на заплаха от тероризъм.

Мерките за сигурност са засилени в училища, джамии и транспортни възли, сред които летищата, както и в стратегическите инфраструктурни обекти.

Стрелба е имало на няколко места в Утрехт, каза шефът на контратерористичната агенция Питер Яп Алберсберг. Той допълни, че стрелецът остава на свобода.

Всички усилия са насочени към залавянето на заподозрения или заподозрените за стрелбата в Утрехт, каза след правителствено заседание премиерът Марк Рюте. Той обаче не повтори предположението, че може да става въпрос за тероризъм.

„Полицията и прокуратура проучват какво точно се е случило. Известно е, че е имало стрелба по хора в трамвай и че има ранени, възможно и мъртви“, отбеляза Рюте.

Германия е засилила наблюдението над границата си с Холандия.

Междувременно белгийските служби за сигурност проверяват анонимна заплаха за отмъщение в отговор на атентата в Крайстчърч.

Преди два дни службите са засекли съобщение с призив за атентат с автоматично оръжие на „централна гара“ в страната. Съобщението е било придружено от снимка на централната гара в Антверпен и е завършвало „Аллах акбар“. В него се призовава за отмъщение за „братята мюсюлмани“, загинали при терористичния удар срещу две джамии в Нова Зеландия.

Засега не се предвижда засилване на сигурността по гарите в страната.