Медведев посъветва Украйна да се поучи от лошия опит на България с ЕС

Руският премиер вижда в „европейския избор“ на новите украински власти повтаряне на грешката на Янукович
Медведев
Снимка: rusofili.bg

Войната можеше да бъде избегната, ако Украйна бе обсъдила с Русия споразумението за асоциирането си с Европейския съюз. Това пише руският премиер Дмитрий Медведев в статия, публикувана днес във вестник „Независимая газета“, цитиран от „Дневник“.

В публикацията, озаглавена „Русия и Украйна: живот по нови правила“, той съветва новите украински власти да се поучат от негативния според него опит на страни като България след присъединяването им към ЕС.

Медведев критикува Европейския съюз, че е можел да предотврати много трагедии, включително гражданската война в Източна Украйна, ако е бил благоволил снизходително да се съгласи „на съвместно – фактически напълно естествено и необходимо – обсъждане“.

Сваленият от власт украински президент Виктор Янукович е водил преговори за асоцииране с ЕС, обещавайки на страната „европейски избор“ и „опитвайки се едновременно да продължи играта с Русия“.

„В крайна сметка, след икономически анализ на всички рискови и възможни последици и също така осъзнавайки, че гаранции за сериозно и бързо интегриране от страна на Запада няма, той отложи процеса на асоцииране с ЕС“, коментира Медведев събитията, довели до революцията в страната.

Руският премиер вижда в „европейския избор“ на новите украински власти повтаряне на грешката на Янукович. Отношението на ЕС към Украйна напомня за неоколониализъм, украинските производители няма да издържат на конкуренцията, твърди той.

Медведев предупреждава, че Европейският съюз не бърза да покани Украйна на масата на европейските държави като равноправен партньор, а целенасочено се държи с нея като с „бедната Лиза“, за която „никога няма да се ожени“, пише още в статията.

Медведев съветва украинските власти да се вгледат в опита на своите югозападни съседи, които вече са влезли в ЕС. За шест години след присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. безработицата се увеличила от 6,9 до 11,8 процента, а чуждестранните инвестиции намалели за същия период близо девет пъти (от 9,051 милиарда евро до 1,092 милиарда), отбелязва той.

Медведев пише, че Русия де факто е поддържала икономиката на Украйна в продължение на десетилетия, без да използва това като политически фактор. В Киев обаче така и не могат да оценят адекватно това, отбелязва той. Премиерът изразява съжаление, че новите украински власти са се поддали на „антируски лозунги“. Русия няма да се поддаде на провокации, обещава той.

Дмитрий Медведев предупреждава, че проблемът с транзита на руски газ през Украйна не е решен. По-нататъшното двустранно сътрудничество в тази сфера зависи от точното спазване от Киев на графика за плащанията, подчертава той.

Руският премиер предупреждава, че контролът над влизането в страната на украински работници ще бъде затегнат. В резултат Украйна рискува да загуби 11-13 милиарда долара, което се равнява на около 7 процента от нейния брутен вътрешен продукт.