Спецченгета сложиха край на драмата със заложниците в Сидни (допълнена)

Минути преди атаката шестима от останалите вътре заложници избягаха от сградата, което може да е дало старт на щурма, при който похитителят бе убит
qrhf
Снимки от „Дейли мейл“

Похитителят и двама заложници са загинали при щурма на кафенето в Сидни, където в продължение на 17 часа иранец държа в плен множество посетители и членове на персонала, съобщиха от полицията в града.

Уточнява се, че мъжът, който държеше хората в заведението, е убит, защото се е конфронтирал с влезлите спецчасти.

Загиналите заложници са мъж на 34 години и 38-годишна жена.

Журналистът от българската секция на австралийското национално радио Диана Копринкова каза по БНТ, че една жена е приета в болница с огнестрелна рана в крака, полицай пък е прострелян в лицето. По-леко пострадала е друга жена.

Иранецът държа хората цял ден, а късно през нощта (местно време) командоси щурмуваха кафенето със стрелба и заслепителни гранати.

7 души бяха изнесени на носилки след края на 17-часовата драма. Носилките на Бърза помощ веднага са изкарали отвътре всички пострадали, лекари оказваха първа помощ на двама души.

Минути преди атаката шестима от останалите вътре заложници избягаха от сградата, което може да е дало старт на щурма. Иранецът Ман Харон Монис имал проблеми с правосъдието и бил пуснат под гаранция.

По време на заложническата драма в ранните часове от кафенето успяха да избягат шестима души. Сред задържаните имаше както клиенти на заведението, така и хора от персонала. Мъжът остави заложниците на тъмно, за да не виждат полицаите отвън какво става.

През цялото време властите водеха драматични преговори по телефона с мъжа.

Драмата започна около 9,45 часа сутринта местно време. Въоръженият нахлу в кафенето Lind’s cafе на площад “Мартин Плейс” в сърцето на финансовата и търговска част на Сидни.

Полиция, спецчасти и снайперисти отцепиха целия периметър около заведението.

Похитителят използваше заложниците, за да предават исканията му на полицията чрез медиите и дори да говорят пред камера. Иранецът постави две искания. Първото бе да говори по телефона с премиера Тони Абът, а второто – в кафенето да бъде донесен флаг на “Ислямска държава”. Освен това похитителят заплаши полицията, че е заложил бомби на различни места в града.

Късно снощи австралийските власти обявиха името на похитителя – Ман Харон Монис, самозван духовник, известен и като шейх Харон.

Терористът бе окачествен като ислямист, привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като започнал да изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан. Понастоящем бил на свобода под гаранция в очакване на процес по обвинение за съучастие в убийството на бившата си съпруга и в 40 случая на посегателство срещу нея приживе, в това число и от сексуален характер.

Най-вероятно той е действал сам, смятат източници от американското разузнаване, цитирани от CNN.

През деня вътре в кафенето се виждаха заложници, изправени срещу прозорците с вдигнати ръце. Репортерът на тв канала “Ченъл 7” Мартин Плейс, чийто офис е срещу кафенето, разказа, че вижда около 15 заложници, които похитителят редува да стоят с вдигнати ръце. Някои били принуждавани да стоят така по 2 часа.

В един момент похитителят накара заложниците да провесят до прозореца черен флаг с надписи на арабски език. Това е традиционният ислямски флаг Шахада, на който е написано “Свидетелствам, че няма друг Бог освен Аллах и още свидетелствам, че Мохамед е неговият пророк”.

Австралийският премиер Тони Абът заяви, че това е ужасяващ инцидент. Той обяви, че не са известни мотивите на похитителя, но изглежда, че са политически. Първоначално полицията обяви, че става въпрос за въоръжен инцидент, но после бе заявено, че това е антитерористична операция.

Заради извънредните мерки за сигурност обикновено оживеният площад с кафенето бе абсолютно пуст. Под усилена охрана бяха взети други важни сгради в Сидни. На около 200 м от мястото на драмата със заложниците е сградата на Централната банка на Австралия, а в другия край на площада е сградата на парламента на щата Нови Южен Уелс. Евакуирана бе и сградата на операта, която се намира на разстояни от 1,5 км.

Това не е първата терористична заплаха за Австралия, която е верен съюзник на САЩ.

През септември полицията обяви, че е предотвратила заплаха да бъде обезглавен човек в центъра на Сидни, припомня Ройтерс.

 

An injured hostage is carried away on a stretcher by paramedics after police stormed the Lindt Chocolat cafe in central Sydney where around 20 people were being held by a gunman during a 17-hour siege. One hostage and the gunman were reportedly killed in the firefight

След края на акцията.
A female hostage is carried out and away from the cafe - clearly in distress with blood pouring down the legs
Една от заложничките.

Похитителят.
Dozens of people are being held hostage by a terrorist who stormed into a central Sydney cafe with a gun and forced crying women to hold a black Islamic flag up to the window
Заложниците.

Още за събитията четете ТУК.