И Николина Ангелкова с подозрително евтин апартамент?

Министърът на туризма Николина Ангелкова също е купила апартамент на преференциална цена, става ясно от медийни публикации.

Сутринт в четвъртък лидерът на НФСБ Валери Симиенов призова премиера Бойко Борисов да довърши проверката за евтините имоти на министрите си, като намекна, че още един член на кабинета е придобил жилище на подозрително ниска оценка. „Добре е Борисов по-внимателно да си огледа министрите, че и там има такива. „Овча купел“, ул. „Бързарица 2, – 142 кв. за 61 хил.“, разкри лидерът на НФСБ. „220 евро на квадрат.

Знаете ли, че това е цената на груб строеж в София през 2008 г., когато беше най-големият пик на цените“, добави още Валери Симеонов.

Справка на НОВА показва, че апартаментът на въпросния адрес, цитиран от Симеонов, е на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Според Гугъл мапс на адреса, посочен от Валери Сименов, се намира ето тази сграда.

Проверка в Имотния регистър показва, че сделката е сключена между строителната фирма „Стобис 2000“ и Николина Панайотова Николова (името й от преди брака с Христо Ангелков, партньор в консултантска компания за недвижими имоти) през 2008 г., пък пише „Банкеръ“. Тогава Ангелкова е заместник-министър на регионалното развитие. Тя е декларирала „апартамент+мазе+гараж“ с разгъната площ от 142 квадратни метра и цена на закупуване от 61 519 лв. Според статистиката на Imoti.net пазарната цена на тристаен апартамент в Овча Купел 1 към ноември 2008 г. е била 853 евро за квадрат, а през януари същата година е 694 евро за квадратен метър. Цената, която Ангелкова е платила за квадрат е 433 лв., точно преди да се спука имотния балон, според декларацията й.

През 2018 г., когато Валери Симеонов беше вицепремиер, влезе в конфликт с Николина Ангелкова за настояването му да бъдат съборени няколко заведения на Южния плаж в Слънчев бряг, които той определя като незаконни постройки. Министърът на туризма бе категорично против. Двамата имаха спор и по темата за нивата на шум в курортите.

Симеонов продължава да иска оставката на Ангелкова, като се оплака, че по въпроса няма чуваемост.