Даниел Митов: Ако бях на мястото на Медведев, щях да се притеснявам за собствената си икономика

Стана неприятна тенденция да ни се отправят критики, от там, откъдето не е редно да бъдат отправяни, каза външният министър по повод изказване на руския премиер
KYO_2718
Снимка: Пресцентър на Министерството на външните работи

„Аз ако бях на мястото на нашите критици в момента, бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената им икономика, за отлива на чуждестранните инвестиции в момента от там, за изолацията на тяхната икономика, за сриващата се валута на тяхната държава и не бих давал съвети нито на България, нито на Украйна, нито на която и да било друга държава как да се държат и какъв гео-политически избор да правят“. Това каза пред журналисти в Брюксел външният министър Даниел Митов.

Изявлението му, цитирано от „Фокус“, е по повод думите на руския премиер Дмитрий Медведев, че членството в Европейския съюз е донесло негативи на България.

„Стана неприятна тенденция да ни се отправят критики, от там, откъдето не е редно да бъдат отправяни. Данните са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло“, пояси Митов.

Той припомни, че до 2007 г., когато България стана член на ЕС, световната икономика е имала сериозен растеж, което се е отразила благотворно и на страната ни.

„В края на 2007 г. удари най-тежката световна икономическа криза, която навлезе в България през 2009 г. и страната беше засегната много тежко. Безработицата нарасна глобално, не само у нас, и това не е пряка функция от членството ни в ЕС“, подчерта Митов.

Той допълни, че същото важи и за чуждестранните инвестиции.

„Затова смятам, че това е безкрайно манипулативно, за пореден път. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна за реформите, които й предстоят да направи и да върви по пътя към европейска интеграция. Иска ми се да вярвам, че няма кампания срещу България, защото ако се декларира приятелско отношение и ако се води някакъв диалог, не може да се водят кампании срещу България“, каза още Даниел Митов.