Известният гръцки писател Макис Цитас ще е специален гост на Международния литературен фестивал за деца и младежи в София

Известният гръцки писател Макис Цитас пристига за Международниялитературен фестивал за деца и младежи в София, който ще се проведе от 28 май до 2 юни в НДК успоредно с Пролетния базар на книгата.

Той ще представи там детската си книга „Бездомният Костас“ – на 28 май от 13 до 13.45 ч. В превод на български излиза и сборникът му с разкази „Облечи си жилетката“, който също ще има премиера – в Съюза на българските писател, ресторант Парнас – на 28 май вечерта от 17.30 ч. Входът и за двете събития е отворен за всички, които искат да се срещнат с харизматичния писател и да вземат автограф от него. Български театър планира постановка по големия му хит „Бог ми е свидетел“.

Макис Цитас (р. 1971 г. в Яница) се превръща в едно от най-горещитеимена в съвременната гръцка литература с романа си „Бог ми е свидетел“, който е преведен и на български преди 2 години. Романът има изключителен успех, поставен е на театралната сцена и печели Наградата за литература на Европейския съюз. Лично президентът на Гърция се обажда на писателя, за да го поздрави за книгата, а американското списание „Пийпъл“ пише за нея: „Един от най-добрите романи, дошли от Гърция“. Превеждан е на много езици. Живее в Атина и е директор на литературното и културно списание diastixo.gr.

„Бездомният Костас“ (издание на „Изида“) е считана за една от най-добрите гръцки книги за деца. Умна, находчива, впечатляваща и оригинална, това е трогателна книга не само за хората, които обичат животни, но и за тези, които имат грубо отношение към тях.

Историята: Семейство кучета отглежда като домашен любимецчовешко същество – момче на имеКостас. Те го обичат и се грижат за него като за собственото си дете, но когато идва време за лятна почивка, те го оставят далеч от дома… Тогава Костас става бездомен. Изгубил се и изплашен, той се скита в негостоприемния и мрачен град, изправя се пред много опасности.

В този малък шедьовър Макис Цитас описва по изключително запомнящ се начин това, което чувстват изоставените животни. Чрез една много умна измислена история кара децата да разберат, че да имашдомашен любимец, е отговорност завинаги, и че животните, като самитенас, изискват уважение.

„Облечи си жилетката“ (издание на „Персей“) е сборник с разкази, които скицират с писателско майсторство и тънък хумор съвременния живот в Гърция. Героите, които срещаме тук, са въплъщение на балканската душевност в цялата й разнообразна палитра и всеки от нас с лекота би могъл да се разпознае в тях. Диригентът, на когото му предстои концерт в Литва, но същевременно е неизменно преследван от притеснението на майка си, че е зиморничав и задължително трябва да си облече жилетка, за да не се разболее. Бабата, която всеки ден е пребивана и обиждана от семейството си и решава сама да търси справедливост за мъките си, макар и никой да не й вярва. Мария, която от десет години планира погребението на все още живия си мъж. Пати (от Петрула) и Такис, които намират един в друг временна разтуха от света на задълженията, неуморната работа, недостига на пари и трудно постижимите мечти. Тъжната Евгения, която не е приета от нито един манастир и не може да реализира призванието си да бъде монахиня. Убиецът Кицос, който се изповядва пред свещеника не защото изпитва вина за убийството на съпругата си, а защото му липсва селската идилия. Различни герои, различни съдби, различни сюжети – ту тъжни, ту забавни, ту чудати – всички те се напасват помежду си като парчета от един и същ сложен пъзел, за да образуват в крайна сметка една многопластова картина на гръцката действителност.

Макис Цитас е обаятелна личност и една от важните фигури в съвременния литературен живот на Гърция.