Задържаха 7 българи в Белград. Готвели протест срещу китайския премиер

Сънародниците ни имали намерение да организират демонстрация срещу незачитането на човешките права в Китай
700x450-crop-90-images_phocagallery_bulgaria_2013-07-20-sofia_sofia-004
Снимките са илюстративни и са от сайта falun-bg.info.

 

7 български и 2 руски граждани са били задържани в сръбската столица Белград. Те са подготвяли протест срещу китайския премиер Ли Къцян и последователи на движението Фалун Гонг (Фалун Дафа), cъобщи БНТ като се позовава на Министерството на външните работи (МВнР).

 

Сънародниците ни имали намерение да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която започва днес в сръбската столица.

Българите подали девет заявления за разрешение за провеждане на протест по време на срещата, която се открива днес в Белград. Сръбските власти забранили демонстрацията и отговорили отрицателно на искането за протест.

След задържането им българите са прехвърлени в затвора в „Падинска скела“.

Всички те са били принудени да подпишат декларация, че са дошли в страната, за да организират протест. Силите на реда са им казали, че ако не подпишат тази декларация няма да могат да напуснат Сърбия свободно и ще трябва да бъдат депортирани.

През последните няколко дни граничните власти на Сърбия са върнали обратно двама хървати и един словенски гражданин, които също са били членове на организацията Фалун Гонг, която в Пекин се смята за религиозна секта и тя е обявена извън закона.

От консулството ни са влезли във връзка със сръбските власти. Казусът се изяснява.

Никой от тях не е престъпник. Всички са Фалун Гонг практикуващи и доброволци за човешки права. Те пътуваха до Белград на 14 декември 2014 г., за да участват в планирани мирни демонстрации срещу нарушаването на човешките права в Китай, които бяха отказани от властите в Сърбия, преди и по време на Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, която ще се проведе на 16 декември 2014 г. в Сърбия, пишат на сайта от организацията Фалун Дафа.

700x450-crop-90-images_phocagallery_bulgaria_2014-07-21-sofia__mg_2599-20140724_sofia

В българския сайт на Фалун Дафа се обяснява, че това е традиционна китайска духовна практика за самоусъвършенстване на духа и тялото и е част от школата на Буда. В основата стоят ценностите истинност, доброта и търпение.
По официални данни до 1999 г. Фалун Дафа е най-голямата и най-бързо развиваща се практика от този вид в китайската история, ако не и в световната, и е практикуван свободно в 114 държави по света.