Сигнали за бомби в две летища, БНТ и БНР

Полиция Снимка: МВР

Серия бомбени заплахи са били подадени в днешния ден към различни медии в София, както и към летища в цялата страна. Заплахи за поставени взривове са отправени към БНТ, летище София, редакциите на „24 часа“ и Новинибг. 

Първо сутринта е подаден сигнал към столичния аеропорт. Съобщено е, че е поставено взривно устройство на Терминал 1 на летище София.

„Сигналът за летището е подаден в 9,20 часа. Направена е проверка на място и не е открито нищо. Работата на Терминал 1 не е спирана или забавяна“, казаха от полицията пред Dir.bg.

След това сигнал за бомба, заложена в сградата на БНТ, е подаден в полицията към 11,20 часа, съобщиха от МВР.

„В момента се извършва проверка от наши служители“, допълниха от вътрешното министерство. Журналистите от националната телевизия са били евакуирани от сградата.

По-късно се разбра, че заплахата е изпратена с мейл до редакцията на „24 часа“. В БНТ и на столичното летище също е получен мейл.

Сигналът за бомба в редакцията на „24 часа“ е получен на електронните адреси на редакцията. Терористите заплашват, че ще взривят цялата сграда и пожелават на журналистите „Приятен полет“. Съобщението бе изпратено и до други институции и медии.

Интересно е, че в текста пише, че бомбата е „засадена“, което знак, че съобщението е преведено с гугъл транслейт.

Подателят е [email protected]. Същият имейл доставчик – www.cock.li бе използван, за да се изпратят сигнали за бомби в училищата в Лос Анджелис през 2015 г. Съобщението се оказа фалшива новина.

Ето какво гласи съобщението:

„Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания „24 chasa“ Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо.
Приятен полет“

Също така се разбра, че е подаден сигнал за бомба и на терминала на летище „Пловдив“. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Сигналът за поставено взривно устройство на летището е получен към 11.00 часа днес в дежурната част на Областната дирекция на МВР. Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района.

Приключила е щателната проверка, при която е установено, че сигналът е фалшив.

Преди минути се разбра, че сигнал за бомба е подаде и за сграда на ул. „Николай Хайтов“ в столицата. Тя се намира в кв. „Изток“.

Летищата във Варна и Бургас са получили около 11.00 часа днес електронни съобщения със заплахи за сигурността, съобщиха за БТА от пресцентъра на варненския аеропорт.

Съобщението е получено на няколко електронни пощи на двете летища от един и същ изпращач. Веднага е задействана стандартната процедура и е сформиран кризисен щаб, с участието на всички държавни служби на летищата, информирани са всички органи.

След сигналите няма отменени полети, но работата на двете летища продължава при повишени мерки за сигурност, допълниха от варненското летище.