Цветан Цветанов: ДАНС струва 2,6 млрд. лв. на данъкоплатците тази година

Председателят на ПГ на ГЕРБ участва в обществено обсъждане на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР. Той е вносител на законопроекта
1795651_595352557248253_7896261988380989850_n
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ, архив

„Колко ни струваше ДАНС през последната година? Към миналия петък на българския данъкоплатец тя струваше 2,6 млрд. лева. Това бяха парите, които бяха платени на депозантите в КТБ. Къде беше ДАНС? Къде беше един изключително важен елемент от националната сигурност,“ попита Цветан Цветанов в парламента, напомняйки за структурата в ДАНС, която отговаря за разследване на финансовите злоупотреби в държавата. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ участва в обществено обсъждане на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР. Той е вносител на законопроекта.

„2009 г. се нуждаехме от реформи, които бяха поставени от Европейската комисия във връзка с борбата срещу организираната престъпност. Тогава в диалог с ЕК започнахме съответните законодателни промени, които получиха признание във всичките доклади. 2013 г. беше направено нещо, което сегашното парламентарно мнозинство никога не би го повторило“, обясни Цветанов.

Той припомни, че през юли т.г. се е провела обществена дискусия на сектора за сигурност и евентуалните законодателни промени, ако ГЕРБ спечели изборите.

„На тази дискусия присъстваха бивши министри на вътрешните работи. Ако проследим внимателно докладите на ЕК, ще видим, че се говори за постигнат интегритет. 2013 година, когато беше извадена ГДБОП от МВР, това беше направено от Временната комисия. Българските полицаи заслужават да имат достойни заплати. Сега, когато влезе новото политическо ръководство в МВР се установи, че има около 210 млн. лева дефицит“, заяви Цветанов.

Той посочи, че в мотивите на законопроекта са се водили от това да се създаде по-добра среда за сигурност.

„Основните акценти са връщане балансиращата роля на президента. Това е допълнителна гаранция за равноотдалеченост на институциите. Втората част от акцентите е възстановяването на ГДБОП – нормалната среда, към която трябва да се развива службата. Така ще неутрализираме злоупотребите. Въвеждането на конкурсното начало е важно за растежа в кариерата. Възстановяването на ГД „Национална полиция“, защото вярваме, че оттам би могъл да дойде допълнителен ресурс”, каза още Цветан Цветанов.

Колко ни струваше ДАНС през последната година? Към миналия петък на българския данъкоплатец ни струваше 2,6 млрд. лева. Това бяха парите, които бяха платени на депозантите в КТБ. Къде беше ДАНС? Къде беше един изключително важен елемент от националната сигурност, попита Цветанов, напомняйки за структурата в ДАНС, която отговаря за разследване на финансовите злоупотреби в държавата.

Цветанов резюмира промените в МВР, които групата на ГЕРБ предлага. Сред тях са връщане на ГДБОП от ДАНС в МВР, въвеждане на конкурсно начало за кадрови назначения, изваждане от ДАНС на голяма част от звеното за технически операции (подслушване).