СЕМ проверява спирането на сигнала на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) започва провека за спирането на сигнала на Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) в цялата страна.

Това съобщи председателят на регулатора София Владимирова пред OFFNews. След като експертите на съвета изготвят становище за ситуацията, ще бъде решено какви да са следващите стъпки.

Тази сутрин в 6 ч БТК изключи предавателите на радиото, като официално съобщената причина е профилактика. Това обаче е първото спиране на сигнала в цялата страна. Досега профилактиката е извършвана поетапно, а сигналът е насочван към друг работещ предавател.

Съобщено бе, че профилактиката ще се извършва от 6 до 11 ч на 13 септември. Точно по същото време, от 6 до 10 ч, журналистката Силвия Великова трябваше да води сутрешното предаване по „Хоризонт“. В момента програмата може да се чуе единствено онлайн.

Спирането на „Хоризонт“ може да се окаже и незаконно, тъй като радиото е част от стратегическите обекти от системата на националната сигурност, за да може да информира населението по време на кризи.

Снощи стана ясно, че Великова се връща като водеща от следващата седмица.

„Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми,че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него!!! От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок“ – написа Силвия Великова във Фейсбук профила си.

Тя благодари на всички, които са я подкрепили, но отбеляза, че „развръзката изглежда успех, но за съжление – дори и в личен план, не е повод за ликуване“.