Президентът: Най-важна е реформата в системата на правораздаването

Държавният глава връчи призовете в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2014”
Росен Плевнелиев, снимка: Пламен Трифонов
Снимка: Пламен Трифонов, архив

 

Президентът Росен Плевнелиев очаква реформи в няколко сфери да се случат през следващата година като най-важна той определя съдебната и очаква управляващите да я подкрепят.

„Вярвам, че през 2015 г. ще има не една, а повече реформи. Реформите означават стабилност. Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформите“, коментира той пред журналисти, цитиран от пресцентъра си.

Според държавния глава най-важна е реформата в системата на правораздаването. „Благодарен съм, че и съдии, и прокурори осъзнават, че е необходима промяна. Добре е, че главният прокурор, Висшият съдебен съвет, министърът на правосъдието и много политически лидери провеждат дебати по този толкова важен въпрос“, заяви президентът Плевнелиев.

Той призова правителството подкрепи подготвената от служебния кабинет Стратегия за реформа в сектор „Правосъдие“.

„Ще се радвам, ако тази стратегия за реформа бъде приета и в Народното събрание през следващите седмици. Така Народното събрание ще даде ясна заявка, че е разбрало, че България има нужда от неотложни и смислени реформи“, подчерта още президентът.

Плевнелиев предупреди, че ако енергийният сектор остане нереформиран, може да „взриви националната икономика“. Другите сфери със спешна нужда от реформа са образованието, администрацията и въвеждането на електронно правителство, смята президентът.

Той определи като недобра новина замразяването на пенсионната реформа и изрази надежда, че до март 2015 г. ще се предприемат решителни действия за постигането на широко политическо и обществено съгласие за истинска реформа в този сектор.

 

„Свободата е в енергийната ефективност, не в газови и петролни тръби!“

 

Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол, каза президентът Росен Плевнелиев по време на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж и конкурентоспособност.

Държавният глава обясни, че през последните години българските предприемачи са доказали, че има какво да покажат, че могат да се развиват и успешно да продават иновативни продукти на международните пазари.

Той допълни, че могат да разчитат на пълната му подкрепа, като допълни, че има все повече поводи да говорим за иновации. Плевнелиев каза още, че резултатът в иновациите и предприемачеството е закономерен, както и че се дължи на качеството на средата и добрите специалисти в България.

„За 2013 г. София се оказа третата столица на предприемачеството, преди нас са Лондон и Дъблин”, допълни той.

Плевнелиев уточни, че през периода 2014 – 2015 г. много средства са насочени към иновативни проекти. Държавният глава каза още, че се надява стартирането на новите оперативни програми да даде възможност за ползване на много нови инструменти.

Според президента има вероятност да изгубим пари за периода 2007 – 2013 г.

По думите му добра идея е да се опитаме да насочим средства от тях към подкрепа на малки и средни предприятия, иновативни иновации. Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол. Свободата е в енергийната ефективност. Нека изберем бъдещето и свободата на човешкия дух и идеи, в България има много талант нека му дадем път, каза президентът.

Свободата е в енергийната ефективност, не в газови и петролни тръби, заяви той.

Държавният глава връчи призовете в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2014”. Награда за „Иновативни решения за устойчива енергия” получи – „ Топлик” ЕООД; „Качество на живот”, „ Курабийница” ООД; „Зелена иновация„ – „БалБок Инженеринг” АД; „Устойчиво иновативно поведение” – „Мусала Софт” АД; „Иновативни дигитални игри” – „Крайтек Блек Сий”; „Социална иновация” –„Джъмпидо” ЕООД и други.