Имотите в София са поскъпнали с 5%

С 5% са поскъпнали имотите в София през последната година. Въпреки това засиленият интерес към покупката на нови жилища остава, подплатен от високата покупателна способност, ръста на средната работна заплата и ниската безработица.

Строители и брокери отричат прогнозираната криза на имотния пазар и се аргументират с ръста на заплатите и високата заетост, които дават сигурност на клиентите. Търсят се предимно двустайни и тристайни жилища от млади хора със стабилни доходи, казва Десислава Петрова, цитирана от БНР.

„И банките остават изключително активни, дават добри оферти на клиентите. Лихвите по ипотечните кредити са на безкрайно ниски нива, имайки предвид, че и лихвите по депозитите са изключително ниски. Доходността, която един купувач-инвеститор може да спечели, възлиза на 4-5 % в годишен план, докато лихвите са 0,14%“.

Затова и голяма част от сделките са с цел инвестиция. Основно купувачите са клиенти от провинцията, които нямат намерение да живеят в столицата, и българи от чужбина – най-често Великобритания и Германия, които инвестират в по няколко апартамента в София.

„Брекзит е един от основните фактори за активността на българите, които живеят в Англия. Те нямат никакво намерение да се връщат в България. Просто се чувстват несигурни за оставането си на територията на страната и инвестират парите, които изкарват, в апартаменти тук“.

От Националната асоциация на строителните предприемачи обаче коментираха и редица проблеми на бранша, сред които административната тежест и несъвършенствата в Закона за устройството на територията.

Строители и брокери отричат прогнозираната криза на имотния пазар и се обосновават с редица фактори, които благоприятстват сделките в момента. Всеки трети апартамент се купува с кредит.