Правят аутопсия на внезапно починал германски депутат – критик на Путин

Миналия месец в интервю за радио „Дойчландфунк“ Шокенхоф каза, че руският президент води „хибридна война“ срещу Украйна и Запада
323789_andreas-schockenhoff-foto-ap_f
Снимка: blic.rs

Съдът разреши да се извърши аутопсия на депутат от партията на канцлера Ангела Меркел, който бе известен критик на руския президент Владимир Путин, съобщи „Дневник“.

Целта е да се изключи каквато и да е връзка между смъртта в събота на Андреас Шокенхоф и твърдата му политическа позиция, обяви прокуратурата.

„Не знаем конкретната причина за смъртта му“, каза Карл-Йозеф Дил от прокуратурата в Равенсбург по повод изненадващата кончина на 57-годишния консерватор.

„Поискахме и получихме одобрение от съда за аутопсия, с която да се пресекат всякакви съмнения и спекулации, включително и опитите за свързване с предишната му позиция на правителствен координатор за отношенията с Русия.“

Аутопсията ще бъде извършена във вторник и резултатите ше бъдат обявени в сряда, каза Дил от прокуратурата. Според германските медии депутатът е починал от естествена смърт.

Шокенхоф бе специалист по връзките с Москва и известен защитник на налагането на санкции срещу администрацията на Путин и свързани с него бизнесмени. Между 2006г. и началото на 2014г. той координираше германската политика към Русия, но още преди две години руското външно министерство отказа да го признае за представител на правителството в Берлин.

Причината бе, че той изготви парламентарен доклад, критикуващ Путин.

Миналия месец в интервю за радио „Дойчландфунк“ Шокенхоф каза, че руският президент води „хибридна война“ срещу Украйна и Запада.

„Русия ще реагира, единствено след оказване на натиск, а Путин ще предприеме само това, което е принуден да направи“, каза зам.-председателят на паррламентарната група на ХДС в Бундестага.