Руски банкер: Има спекулативна атака срещу рублата

Според първия подуправител на централната банка на Русия Сергей Швецов ситуацията на финансовя пазар днес е критична

B47yPMkCMAE7b7S
Снимка: от Комсомолска правда

 

Курсът на рублата се понижи с над 20%, като стойността на еврото е достигнала рекордните 100 рубли, а тази на долара – 80 рубли, предаде AFP, цитирана от „Фокус“.
Руската валута продължи да се обезценява и днес въпреки мерките на централната банка в Москва, която увеличи драстично основния си лихвен процент.
Индексът RTS на Московската фондова борса се е понижил със 17% и е достигнал най-ниското си ниво от март 2009 година.
Руски банкер коментира събитията като „спекулативна атака срещу рублата”.

Рязък спад вчера

В понеделник рублата беляза рязък спад – курсът на еврото достигна 80,09 рубли спрямо 72,81 рубли в неделя вечер, а щатския долар достигна 64,23 рубли спрямо 58,18 рубли предишния ден.

След намесата на централната банка във вторник рублата поскъпна краткотрайно, като в началото на деня доларът достигна до 58.15 рубли, а еврото – 72.45. Ефектът от това обаче беше краткотраен – към 11 часа българско време доларът отново се повиши до 66 рубли, а еврото – до 83 рубли.От януари руската валута е девалвирала с около 50% под ударите на западните санкции заради конфликта в Украйна и големия спад в цените на петрола.

Средната цена на барел петрол падна малко под 56 долара, от 107 долара през лятото.Неотдавна руското правителство понижи прогнозите си за икономическия растеж през 2015 г., като предрече, че икономиката ще изпадне в рецесия.Решението има за цел да ограничи значителното обезценяване на рублата, се посочва в изявление на руската централна банка.

„Ситуацията е критична“

„Ситуацията е критична. Дори в най-кошмарните си сънища преди година не можех да си представя, че това е възможно.“

Това заяви първият подуправител на централната банка на Русия Сергей Швецов, цитиран от „Дневник“. Според него ситуацията на финансовя пазар във вторник е критична, но той се надява натрупаният опит на Банката на Русия да й помогне „да оцелее в сложните времена“.

Думите му бяха произнесени на среща с медиите, на която той разясняваше предприетите през последните часове мерки на валутния пазар. По повод изненадващото вдигане посред нощ на основния лихвен процент до 17% Швецов каза, че управителите на банката са избирали „между лош и много лош вариант“.

„Спряхме се на това решение и не се наемам да предсказвам какви ще бъдат последиците от него за пазара и икономиката“, добави той.

Швецов напомни, че промяната на лихвения процент далеч не е единственият инструмент, с който разполага банката, но предупреди, че ситуацията ще бъде сравнима с най-тежките моменти от глобалната криза от 2008 г.