„Сайбиевата невеста“ ни връща към истинските български ценности

Романът ще бъде представен в София на 13 ноември

Точно като народните песни от онова време, за което разказва „Сайбиевата невеста“ на младия писател Боян Боев, за силата на романа се носи от уста на уста, като все повече стават желаещите да го прочетат. 26-годишният писател вече представи книгата си в Бургас, Ямбол и Велико Търново.

На 13 ноември от 18:00 часа в литературния салон на Народно читалище „Николай Хайтов“ читателите в София ще имат възможността да се срещнат с младия автор. Събитието е организирано от издателство „Изида“ и ще зарадва почитателите на литературата, носеща спомени за творчеството на Елин Пелин, Йордан Йовков, Георги Караславов.

Освен признанието на по-зрелите читатели, книгата печели и младите хора. Боян Боев получава покани от училища, където учениците, заинтригувани от литературата и творчеството му, желаят да се срещнат с него, да научат повече за живота му и нещата, които го вдъхновяват, както и онова, което му носи писането.

Боян Боев е роден в Ямбол. Още от малък има интерес към литературата и към българския фолклор. Образованието му е икономическо, но както той самият казва, сметките никога не са били негова страст. „Сайбиевата невеста“ (изд. „Изида“) е неговият първи роман, който разказва за съдбите на няколко души от българско село малко след освобождението на България. Главната героиня Цвета трябва да приеме съдбата си и да се омъжи за Лозан Сайбията, който е чорбаджията в селото. Така тя ще изплати дълговете на баща си към бъдещия си съпруг. Но сърцето на Цвета вече е заето и в него няма място за никой друг, освен за Стоян – нейната първа и единствена любов.

Както казва самият автор, този роман носи в себе си духа на българските народни песни, в които се пее често за невъзможната любов на двама млади, която в повечето случаи завършва трагично. Такава е и любовта на Цвета и Стоян, които биват изправени пред невиждани изпитания на съдбата, предадени от близки хора и борейки се срещу чувството за чест и дълг, които са били най-важното нещо в едно семейство от онези времена.

„Сайбиевата невеста“ е впечатляващ литературен пробив, който отваря пред Боян Боев вратите към голямата литература – така се изказват критиците за романа.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“. 

С радост съобщаваме, че поради големия интерес рубриката ни Нещо за четене ще прерасне в отделен сайт!