Възрастта за пенсия се замразява, стажът продължава да расте

Вече ще можем да избираме 5% към НОИ или частен пенсионен фонд

Пенсионери


Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., съобщиха информационните агенции.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 година предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски, както и участието на държавата във финансирането на фонд „Пенсии“. От 1 януари 2015 година се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 300 лева.

Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 на 2600 лева. От 1 януари 2015 година се увеличава осигурителният стаж за пенсиониране с 4 месеца, а възрастта за пенсиониране се замразява. От 1 юли 2015 г. се увеличава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154,50 лв. на 157,44 лв.

Корнелия Нинова от БСП апелира да не се повишават стажът и възрастта с 4 месеца всяка година всяка година. Освен това тя обясни, че в България има много хора, които не могат да започнат работа, тъй като вече са възрастни, но и не могат да се пенсионират, тъй като не им достига години или стаж за пенсия. В тази връзка БСП прави предложение да се даде възможност на тази група от населението да може да се пенсионира по-рано, но за сметка на 0,4 % по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец.

Депутатите от бюджетната комисия приеха с мнозинство всеки да има право на свободен достъп до пенсионно осигуряване, което означава, че гражданите могат да избират дали да се осигуряват в системата на НОИ или в частно пенсионно дружество.

Бисер Петков: Вече избираме 5% към НОИ или частен пенсионен фонд

В текстовете, които са предложени в Закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 г. възниква задължение за осигуряване за лица, които да имат едногодишен срок, в който да изберат къде да се насочва вноската от 5%.
Това заяви пред журналисти Бисер Петков, управител на НОИ, във връзка със законовите промени.
Ако те не направят този избор в рамките на този срок, се предлага осигуряването да бъде във фонд „Пенсии“ в ДОО, уточни Петков. Изборът е между получаване на пенсия в пълен размер от ДОО или получаване на пенсия в редуциран размер от ДОО и допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд, посочи той.

На пазара има 10 дружества със съответните фондове. Става дума за избор на лицата, които се осигуряват в универсален фонд, посочи управителят на НОИ. Той изрази надежда, че ако бъдат гласувани тези промени и влязат в сила ще стимулират хората наистина да се замислят и да правят избор за своето бъдеще.
Той заяви още, че делът на хората, които не избират фонд, отива на служебно разпределение и съгласно методика на НАП и Комисията за финансов надзор на случаен принцип определят фонда, в който се осигуряват.

Vevesti.bg

1 Коментар

Коментарите са ограничени.