Данаил Кирилов: Не се налагат промени в Конституцията заради независимия прокурор

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов Снимка: Вевести.бг

Не се налагат промени в Конституцията заради въвеждането на дължността на независимия прокурор.

Това заяви специялно за Вевести министърът на правосъдието Данаил Кирилов часове след като в събота МС прие проект за изменение и допълнение на НПК, с който се променя и ЗСВ.

Публикации в няколко медии поставиха под съмнение твърдението на премиера Борисов и правосъдния министър, че предложенията за промени са изцяло в конституционната рамка, което не налага ремонт и на Основния закон.

Причината е текстът в Конституцията /чл. 126, ал. 2/, според който „Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.“ Оттук вероятно се прави изводът, че влиянието на Обвинител № 1 зсяга и независимият прокурор, който едновременно с това е и завеждащ отдел „Инспекторат“ във ВКП.

„Не се налагат промени в Конституцията, прилага се пряко принципът “никой не може да съди сам себе си”. Ако някой се съмнява , да го внесе в КС“, коментира за Вевести министърът на правосъдието.

Главният прокурор няма да може да отменя като незаконни актовете, с които завеждащият Инспектората разследва него или неговите заместници, няма да може „да осъществява надзор за законност по тези преписки и дела“, се казва в прессъобщение на пресслужбата на МС.

1 Коментар

  1. Дани, умнико! Прочети коментара на Никола Филчев по този повод и след това ги плещи врели-некипели!

Коментарите са ограничени.