Приятелският „патриотичен“ огън зад ъгъла срещу ГЕРБ

Снимка: Вевести.бг

Евгени Петров

Знаете ли какво е „кьоше-пищов“? Пищов, чието дуло е сгънато настрани на 90 градуса. Седи си патриотът зад ъгъла и стреля без да се показва…

Нещо подобно се случи и при неочаквано избухналия скандал за партийните субсидии при приемането на бюджета. И той беше толкова сериозен по една уж дребна тема на фона на приемането на целия бюджет, че за малко да ни вкара в политическа криза.

Логично компромисът за решаването на този неочакван препъни-камък предизвика обяснения на най-високо политическо равнище / вкл. и от премиера Борисов/ и сериозни критики в социалните мрежи. А развръзката можем да обясним с дилемата от този Курт-капан /вълчи капан/ – въпросът се сведе до избора: или компромис за субсидията / 1 лев наистина е ниско/, или бюджетът пада, а с него и правителството. С всичките последствия от това.

Иначе казано – трябваше да се избира по-малкото зло.

Де да беше толкова просто… Защото самата възможност да възникне този скандал поставя доста въпроси за коалиционните взаимоотношения. И те са най-вече към патриотите.

Първо – защо изненадващо проявиха претенциите си за размера на субсидията едва при приемането на бюджета на второ четене?

-Бюджетът се готви от месеци, гледан и гласуван е първо в МС, а там патриотите имат цели двама вицепремиери.

-Бюджетът мина през няколко комисии в НС преди да бъде внесен в зала – защо представителите на НФСБ и ВМРО не повдигнаха въпроса още тогава?

Второ – БСП внесе своето предложение за 8 лева в НС, ГЕРБ си защитава единия лев чрез бюджета, защо патриотите не внесоха между двете четения своето предложение, за размера на субсидията?

Трето – според отделни техни представители размера на субсидията трябваше да бъде 5-6 лева, защо защитаваха предложението от 8 лева на БСП?

Четвърто – коя от точките на коалиционното споразумение позволяваше подобно поведение?

Ето защо първоначалният ми упрек към ГЕРБ, че много често комуникацията им с патриотите куца, не е съвсем точен. Поради изброеното по-горе нямаше никакви индикации, че НФСБ и ВМРО ще открият „приятелски“ огън неочаквано, от засада и зад кьошето.

Така възниква въпросът: с кого всъщност играят въпросните патриоти? От ДПС предварително предупредиха, че има договорка Борисов-Нинова за размера на въпросната субсидия с посредничеството на Валери Симеонов. И двамата отрекоха да са си говорили и сговаряли. Тогава единственото останало разумно обяснение е, че “кумът“ Симеонов е договорил операцията с Нинова. Неслучайно Борисов намекна в събота, че ако Симеонов и Нинова са разговаряли – да си кажат.

Оттук и следващият въпрос – да очакваме ли подобни изстрели от засада и в бъдеще? Достатъчно основателен, защото до редовните парламентарни избори остава малко повече от година и е напълно очаквано отделните партии да започнат да се харесват на електоратите си, показвайки публично политически мускули. Това е по-лесно за опозиционните партии, но в управляващата коалиция се изискват и компромиси и повече гъвкавост.

А да се сговориш със социалистите не е минус, а плюс за членовете и симпатизантите на НФСБ и ВМРО. Нека само да припомним, че на миналите местни избори и в София и в Русе, а и на други места те гласуваха на балотажите в полза на кандидатите на БСП. Да не се връщаме на гласуваната подкрепа и за Румен Радев.

В случая ГЕРБ направиха своя компромис и ясно заявиха, че от това може и да загубят известна електорална подкрепа, но ще си понесат последствията в името на бюджета и стабилността на държавата.

Въпросът е дали стрелбата зад ъгъла няма да се услади на иначе коалиционните партньори.

„Ние не сме рекетьори“, заяви Валери Симеонов в епицентъра на скандала.

Въпросът е  дали са лоялни партньори?

 

8 Comments

 1. I pay a visit day-to-day a few websites and websites to read articles, however this website
  presents feature based content.
  Barcelona Tøj

 2. Има една не много прилична приказка, че мъжко подгърбие се таковало само веднъж. Като гледам коалиционната политика на Борисов, май приказката не е вярна!

 3. Освен Борисов, който е мъж та дрънка Всички останали са педали. И патриоти и червени и близачите на Мунчо и жълтопаветниците. Как издържа този мъж? С кого да се коалира? Оооо, не искам да съм на негово място.

  • Нина, той си знае как издържа, заобиколен от подли предатели.

 4. Този фал ще бъде добър урок за ГЕРБ,че не трябва да се предоверяват на своите съюзници,а много по бдителни към тях!В този аспект ГЕРБ ще понесе известни политически негативи,но важното е,че взе конструктивно решение-ДА НЕ ОСТАВИ ДЪРЖАВАТА НИ БЕЗ БЮДЖЕТ И БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО!Несъмнено ситуацията бе много критична!

  • Ами трябва да ги търпи до следващите избори и се надявам до тогава тоя незрял политически народ да поумнее и да разбере от къде духа попътния вятър

 5. Услади им се властта, взеха се много на сериозно, всезнаещи и всеможещи, вж пример Джамбазки, и са готови – в бъдеще ГЕРБ ще го осъзнае, дано не е късно – на всякакви и с всекиго компромиси, в т.ч. и с Нинова, и с Цветанов, и с когото им отърва- само и само да останат на власт. ВРЕМЕ МУ Е ГЕРБ ДА ПРЕОСМИСЛИ ПОЛИТИКАТА СИ СПРЯМО ТЯХ И ДА ДЪРЖАТ Т.Н. КОАЛИЦИЯ БЛИЗКО ДО СЕБЕ СИ, ГОТОВИ ДА ОТВЪРНАТ НА УДАРА.

Коментарите са ограничени.